La direcció de CaixaBank ha plantejat als sindicats un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per a 2.157 persones, el 7,3% de la plantilla, en el marc del nou Pla Estratègic 2019-2021, que contempla una reducció del 18% de la xarxa d'oficines, segons han confirmat fonts de l'entitat i sindicals a Europa Press.

En concret, l'excedent de plantilla estimat es repartiria en 1.913 llocs de treball de la xarxa d'oficines i 244 de serveis de suport a la xarxa, que en total sumen els 2.157 plantejats, sense afectació al territori de Barcelona ni de Terol. CaixaBank ha presentat aquesta proposta a la representació sindical en la reunió mantinguda durant el matí d'aquest dijous, amb la "ferma voluntat d'arribar a un acord consensuat" després del procés de negociació obert el passat 10 de gener, en el qual es va constituir la taula negociadora i es va fixar el calendari de reunions.

Entre altres mesures, CaixaBank també ha posat sobre la taula ampliar l'horari d'atenció al públic a les tardes a totes les oficines, encara que sense especificar com ni quan; ampliar la mobilitat geogràfica dels 25 quilòmetres a l'àmbit provincial; augmentar la plantilla 'in touch' de 900 a 2.000 persones; abaratir la classificació d'oficines o eliminar subdirectors i segons responsables en oficines de menys de quatre empleats.

Els objectius de negoci del banc presidit per Jordi Gual passen per tancar 821 sucursals urbanes en els propers 3 anys, fins a comptar amb un total de 3.640 el 2021, i avançar cap a una transformació de la seva xarxa que permeti ampliar el nombre d'oficines d'assessorament urbanes ('Store') fins a les 700, des de les 285 actuals, així com mantenir la xarxa de sucursals en petites poblacions (xarxa AgroBank) i desenvolupar els seus serveis digitals.

Estendre la xarxa d'oficines 'Store' suposa augmentar les integracions de petites sucursals urbanes, que s'uniran en una única oficina, de molt més mida i més serveis i amb horari d'obertura ininterrompuda de matí i tarda.

Els sindicats, indignats

Les organitzacions sindicals, que ja esperaven que l'entitat traslladés les xifres sobre el nombre de llocs afectats, han mostrat la seva indignació davant de les mesures de reestructuració que ha proposat l'entitat i han subratllat que es tracta d'una decisió "traumàtica", perquè s'amenaça amb la unilateralitat si no hi ha acord.

Des de CCOO han lamentat la "falta de respecte a la professionalitat de la plantilla" i han recordat que el 2018 la direcció del banc va reconèixer que "l'excel·lent equip humà" era el que feia possible els "extraordinaris resultats assolits". El sindicat ha assegurat que no comparteix cap de les mesures plantejades i creu que no hi ha raó que les justifiqui. "La proposta de CaixaBank no busca sinó portar al límit la negociació per aconseguir aplicar de forma unilateral aquestes mesures forçoses, tal com preveu el procediment en cas de no arribar a un acord," ha criticat CCOO.

Per la seva part, UGT ha tornat a demanar la retirada d'aquestes mesures "poc prudents i gens proporcionals" i ha denunciat que les dades aportades per la consultora externa són contradictòries amb els reflectits en el pla estratègic.

"No pot ser que davant dels inversors i accionistes es digui que som els millors i pagarem més dividends, mentre que davant dels treballadors es digui just el contrari i es pretengui pagar menys en les nòmines", ha assenyalat UGT, que considera que les mesures són "completament inadequades i desproporcionades".

El Sindicat d'Empleats de CaixaBank (SECB) també ha sol·licitat formalment que es retiri el format de la negociació i es comenci a negociar sota acord laboral. "Amb tot el que l'empresa ha posat a sobre de la taula, es veu una negociació molt dura, àrdua i complicada i tots els empleats hem de ser conscients d'això. Les mobilitzacions de la plantilla han de començar a ser presents al cap", ha advertit en el seu compte de Twitter.