CaixaBank ha anat als mercats a l'engròs aquest dimarts amb l'emissió del seu segon bo verd per import de 1.000 milions d'euros, amb un termini de vuit anys i opció de cancel·lació anticipada de l'emissor al cap de set anys. El format del bo ha estat, de nou, el de deute sènior no preferent, elegible per al requeriment de passius que poden absorbir pèrdues i elegible per a la normativa MREL.

L'operació es va llançar a un preu inicial de 115 punts bàsics sobre midswap --el tipus de referència per a emissions d'aquest tipus--, si bé l'elevada demanda, que ha superat els 3.700 milions d'euros, ha permès rebaixar el preu fins als 90 punts bàsics sobre midswap.

D'aquesta manera, el cupó d'aquesta operació, la primera emissió sènior del mercat espanyol el 2021 i el primer sènior no preferent en format verd de l'any al mercat europeu, ha quedat establert en el 0,5%.

A més de l'elevada demanda, ha destacat la gran capil·laritat de llibre amb més de 200 inversors institucionals i la forta participació d'inversors estrangers, que van representar al voltant del 90% de la demanda, amb el 76% de l'emissió col·locada entre fons d'inversió i companyies d'assegurances.

Així mateix, CaixaBank ha explicat que el caràcter verd de l'emissió ha permès reduir el seu cost entre 5 i 10 punts bàsics respecte al nivell de finançament tradicional, el que al mercat es coneix com a 'greenium' o prioritza negativa aconseguida per l'elevada gana inversora en actius verds.

D'acord amb els bancs que han participat en la transacció, un 67% dels bons han estat adjudicats a inversors reconeguts al mercat com a inversors socialment responsables (SRI) i, entre aquests, el 57% compta amb el reconeixement més gran en inversió responsable ('Dark SRI').

Els col·locadors de l'emissió han estat el propi servei d'inversió de CaixaBank, a més de Natixis, ABN Amro, Goldman Sachs i UBS Investment.

Finançar projectes per a la sostenibilitat mediambiental

A través d'aquesta segona emissió, CaixaBank canalitzarà fons per finançar projectes que contribueixin a una sostenibilitat mediambiental, com la reducció de gasos amb efecte d'hivernacle, la prevenció de la contaminació i l'adaptació al canvi climàtic.

Concretament, i en línia amb la seva emissió inaugural, destinarà els fons captats a promoure els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 7 i 9, és a dir, l'energia assequible i no contaminant, i la indústria sostenible, el foment de la innovació i les infraestructures resilients.

Es tracta de la quarta emissió dins del marc de bons verds, socials i sostenibles que l'entitat va publicar l'agost 2019, després de l'emissió d'un bo verd a sis anys el novembre de 2020 i uns altres dos bons socials anteriorment, els tres de 1.000 milions d'euros cada un.