La Comissió Europea (CE) ha decidit retirar, almenys de moment, l’amenaça de sancionar Espanya amb la congelació dels fons estructurals i d'inversió malgrat els seus incompliments amb el dèficit públic. Tan sols tres mesos després que Brussel·les evités posar a Espanya una multa de 2.000 milions pel mateix motiu, aquesta vegada el càstig hauria impedit a l'Executiu central encapçalat per Mariano Rajoy cobrar uns 1.200 milions.

Més concretament, la CE assegura que ha deixat “en suspens” el procediment de dèficit excessiu obert contra Espanya i Portugal, i que per això “no hi haurà una proposta” per congelar els fons europeus. Alhora, Brussel·les també ha advertit que Espanya, amb les previsions actuals, “no assolirà ni l’objectiu de dèficit ni l’esforç fiscal recomanat”.

Per la seva banda, el comissari francès d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ha explicat que "això són, òbviament, bones notícies", remarcant que el principal objectiu de la Comissió és que "Europa ajudi a sortir de la crisi". I en aquest sentit, "Els fons europeus tenen un paper important per garantir la inversió", ha afegit. 

"En suspens"

La legislació europea obligava la CE a proposar un càstig a Espanya pel seu desviament del dèficit del 2015, però en deixar “en suspens” el procediment de dèficit excessiu, l’Executiu comunitari evita fer ara la proposta. Tant el Parlament Europeu com el govern espanyol s’havien mostrat en contra de la suspensió dels fons, ja que consideraven que podia afectar negativament el creixement econòmic. 

"En el cas d'Espanya, concloem que l'esborrany del pla pressupostari està en risc de no complir amb els requisits pel 2017 establerts sota el Pacte d'Estabilitat i Creixement", les normes de disciplina fiscal europees. Tot i que ha evitat congelar els fons europeus, la Comissió ha indicat que les previsions de creixement del PIB espanyol amb què treballa Brussel·les són menys optimistes que les de Madrid, i el situen al 2,3% durant el 2017. Això, segons la CE, situaria el dèficit al 3,8% l'any vinent, set dècimes més del que exigeix Brussel·les.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat