La Comissió Europea (CE) ha elevat el dèficit de l'estat espanyol el 2019 al 2,3% del PIB. Brussel·les ha revisat, així, dues dècimes a l'alça la seva previsió de dèficit públic per a Espanya el 2019, fins al 2,3 % del PIB, i una dècima la de 2020, fins al 2 %, respecte a les seves estimacions de novembre.

L'Executiu comunitari espera que la desviació pressupostària continuï reduint-se des del 2,5 % amb què va tancar el 2018 basat sobretot en el creixement de l'economia, però adverteix que això es veurà parcialment compensat per algunes mesures que augmentaran el dèficit.

D'altra banda, la Comissió ha mantingut les seves projeccions de creixement del PIB en el 2,1 % per a aquest any i en l'1,9 % per al pròxim, davant l'avanç del 2,6 % registrat el 2018, amb el que l'economia espanyola continuarà creixent per sobre de la mitjana de l'eurozona malgrat l'alentiment.

Burussel·les eleva el dèficit d'Espanya al 2,3% - Europa Press

La Comissió Europea destaca que el cicle econòmic "favorable" i els menors costos del deute compensaran "parcialment" l'efecte d'aquestes mesures, algunes de les quals són "temporals". En destaquen la despesa més gran en pensions i altres polítiques socials, pel costat de la despesa, i l'increment de les bases màximes de cotització, pel dels ingressos.

A més, l'Executiu comunitari remarca que algunes de les mesures incloses en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) que van ser tombats pel Congrés també tindran un efecte el 2019, com la augment del sou dels funcionaris o la baixada d'impostos a les rendes més baixes. També adverteix que també poden elevar el desfasament dels comptes públics les indemnitzacions a les constructores de les autopistes rescatades.

Menor creixement, però sòlid

Respecte al creixement del PIB, l'Executiu comunitari estima que s'alentirà en els propers dos anys, encara que continuarà sent "sòlid". En concret, manté les projeccions anteriors, que situen l'expansió de l'economia en un 2,1% aquest any --una dècima menys que l'estimació del Govern-- i en un 1,9% el 2020, una expansió idèntica a què inclou el Pla d'Estabilitat.

Així, en un context de moderació de la demanda domèstica, degut principalment a l'alentiment del consum privat pel rebot de la taxa d'estalvi i als menors nivells d'inversió, l'expansió econòmica es beneficiarà d'una millor contribució de les exportacions netes, que tanmateix continuarà sent negativa fins a 2020.

El govern espanyol, més optimista

El Ministeri d'Economia ha destacat aquest dimarts, després de conèixer les previsions de la Comissió Europea, que Espanya creixerà el 2019 més que la mitjana de la zona euro.

"Les estimacions de la Comissió confirmen que Espanya continua tenint un creixement econòmic superior a la mitjana de la Unió Europea, de la zona euro i dels principals països del nostre entorn", subratlla el departament de Nadia Calviño, que també destaca que Brussel·les ha mantingut en l'1,9% la seva estimació de PIB per a 2020.

Segons el govern espanyol, el diferencial positiu de creixement de l'economia espanyola respecte a la mitjana comunitària s'ha incrementat a partir de la segona meitat de l'any 2018, mentre els indicadors econòmics més recents "avalen la positiva evolució de l'economia".

En un comunicat, la ministra d'Economia i Empresa en funcions, Nadia Calviño, ha destacat "el bon to" de la demanda interna al començament de l'any, com posen de manifest les dades de Comptabilitat Nacional avançades per l'INE, que constaten una acceleració del creixement del PIB fins al 0,7% en el primer trimestre.