El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha defensat que Frankfurt ha contribuït a la creació de 4,5 milions de llocs de feina a l’Eurozona en els darrers tres anys. En una roda de premsa, després d’anunciar que els tipus seguiran al 0% i que mantindrà el programa de compra de deute de 80.000 milions d’euros mensuals, el banquer italià ha dit que “probablement hi ha altres factors” que han ajudat a crear feina però que les polítiques del BCE han generat unes “condicions de finançament extraordinàries” que han impulsat “el consum i la inversió”. “El resultat més evident de la nostra política, que de per si busca l’estabilitat de preus, és que s’han creat aquests llocs de feina”, ha remarcat.

“Si mires 3 o 4 anys enrere i et preguntes quines polítiques es van crear que poguessin generar feina i expandir l’activitat econòmica, veus que l’economia va millorar gradualment, impulsada pel consum i la inversió, gràcies a les condicions de finançament extraordinàries que les polítiques del BCE han creat”, ha dit just abans de precisar que aquest, probablement, no és l'únic factor. Entén, doncs, que "fins i tot si fóssim imparcials, aquest és, de fet, el resultat més evident de la nostra política". 

D'altra banda, Draghi ha recordat que la política monetària del BCE té com a objectiu “mantenir l’estabilitat de preus a mitjà termini” i que “dóna suport a l’activitat econòmica”. Però, com acostuma a ser habitual, el president del BCE ha emplaçat els estats membres i la UE a actuar “més decisivament per assolir tots els beneficis” de les seves polítiques. “La implementació de les reformes estructurals s’han de reforçar substancialment per augmentar la resistència, reduir l’atur estructural i impulsar la inversió, la productivitat i un potencial creixement a l’Eurozona”, remarcant així que calen reformes “a tots els països”. En concret, Draghi ha parlat de la necessitat d’oferir “unes infraestructures públiques adequades”. 

Els tipus segueixen sota mínims

Tal com estava previst, el BCE ha anunciat que manté els tipus d’interès al seu mínim històric del 0%, el nivell on són des del març de l’any passat. A més, també ha deixat intactes els tipus d’interès aplicables a la facilitat marginal de crèdit i a la facilitat de dipòsit, que seguiran al 0,25% i al -0,4%, respectivament. Frankfurt també ha confirmat que continuarà les compres de deute de 80.000 milions d’euros mensuals fins a l’abril del 2017, quan es reduiran als 60.000 milions. Amb tot, el BCE “està preparat per incrementar el programa en quantitat i/o durada” si la perspectiva econòmica esdevé “menys favorable”.

Durant la roda de premsa, Draghi ha avisat els crítics amb la seva política monetària, especialment els alemanys, que tinguin paciència, i ha remarcat que encara cal aplicar-la. “Quan la recuperació es consolidi, els tipus pujaran”, ha conclòs. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat