El Banc Central Europeu (BCE) ha comunicat que manté els tipus d'interès en el mínim històric del 0% per impulsar el creixement i els preus a la zona de l'euro. No hi ha hagut sorpreses de moment després del Brèxit. De la mateixa forma, tant la taxa d'interès de la facilitat marginal de crèdit, per la qual deixa els diners a un dia, com la taxa d'interès dels dipòsits dels bancs s'han mantingut al 0,25% i al -0,40%, respectivament. Els mercats no esperaven canvis i no n'hi ha hagut.

En aquest sentit, l'organisme presidit per Mario Draghi ha assegurat que els tipus d'interès bàsics seguiran al nivell actual o més baixos durant un període de temps prolongat, "ben passat l'horitzó de les compres d'actius netes". També ha decidit mantenir el programa de compres de deute públic i privat per valor de 80.000 milions d'euros mensuals, almenys, fins al març de 2017 o més enllà en cas necessari fins que vegi un ajustament sostingut de la inflació propera al 2%.

Perspectives ennuvolades

Tanmateix, la decisió del Regne Unit de sortir de la Unió Europea (UE) ha ennuvolat les perspectives de creixement, augmentant significativament la probabilitat que s'anunciïn més estímuls monetaris durant els propers mesos. Així ho han vaticinat els analistes d'UniCredit que tampoc no descarten efectes col·laterals del referèndum al Regne Unit per a la zona de l'euro.

A tot això, han afegit que la barreja d'un creixement més feble, una inflació una mica més baixa i més riscos per a l'estabilitat financera podrien convèncer el BCE de la necessitat de prolongar el seu programa de compres de deute públic i privat encara sis mesos més, fins almenys, setembre del 2017.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat