El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous mantenir intactes els tipus d’interès al 0%, el seu mínim històric, i on són des del mes de març passat. En aquest sentit, el president del BCE, Mario Draghi, ha indicat que caldrà esperar fins al desembre per saber si Frankfurt aplica canvis en el seu programa de compra de deute de 80.000 milions d’euros mensuals, i que està previst que s’allargui, com a mínim, fins al març del 2017. “Les decisions el desembre us indicaran què farem”, ha assegurat Draghi, anticipant que no es produirà cap canvi “abrupte” en la compra de bons. En aquesta línia, el BCE també ha deixat sense canvis el tipus marginal de crèdit, al 0,25%, i el tipus que s’aplica a la facilitat de dipòsit, que continua en negatiu al -0,4%. 

De cara al desembre, el BCE decidirà si cal revisar les normes del programa de compra de deute, especialment per si s’acaben els bons elegibles de ser adquirits per Frankfurt. Es negocien “diverses opcions” en cas que “hi hagi una falta de bons adquiribles en algunes jurisdiccions”, en referència als bons alemanys, tot i admetent que això “no és un problema ara”. Un cop entrats en la campanya nadalenca, "l'avaluació del consell de govern es beneficiarà de les noves projeccions macroeconòmiques que s'allargaran fins al 2019".

"Els baixos tipus d'interès funcionen"

Després de la reunió del màxim òrgan executiu del BCE, Draghi ha remarcat que "els tipus baixos d'interès funcionen" alhora que ha assegurat que també han estat baixos en altres institucions. Pel que fa al programa de compra de deute públic i privat, el president del regulador bancari ha explicat que s'està desenvolupant correctament i que no augmenta la desigualtat de la població. I és que segons el consell de govern, l'escassedat de bons en alguns països no és ara per ara un problema malgrat que sí que pugui causar alguna dificultat en l'aplicació del programa de compra de deute de cara a més endavant. 

On sí que podria existir un problema és a Portugal, on tres agències de qualificació creditici ja han valorat el seu deute com a bo escombraria, no apte per invertir. En aquest cas, Draghi ha volgut deixar clar que els bons deixen de ser aptes per les compres del BCE ja que l'organisme exigeix que almenys una de les quatre agències atorgui  una nota de grau d'inversió. Malgrat tot, el banquer italià també ha considerat que "Portugal ha fet progressos" però que la seva economia és encara vulnerable.

Draghi s'ha mostrat novament contundent en el fet que el BCE no dubtarà en emprar, en cas que sigui necessari, tots els instruments disponibles per tal de col·locar la inflació per sota del 2%. El seu compromís és "preservar un grau d'expansió monetària substancial necessari per assegurar una convergència sostinguda de la inflació a nivells propers però inferiors al 2%". "L'economia de la zona euro s'ha mostrat resistent als efectes adversos de la incertesa econòmica i política global", ha conclòs .

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat