Els diners en metàl·lic continua sent el principal instrument de pagament a l'eurozona, tant pel nombre de transaccions com per l'import de les mateixes, segons un recent estudi del Banc Central Europeu (BCE). El 2019, l'efectiu va ser el mètode de pagament utilitzat per al 73% de les transaccions en punt de venda i entre persones, fins a uns 160.000 milions d'operacions, l'import de les quals va ascendir a 4,08 bilions d'euros, el 48% del total.

Les dades guanyen especial protagonisme a Espanya, on els pagaments en metàl·lic participen en la gran majoria de les transaccions, el 83% de les operacions i el 66%, segons el valor dels imports.

Per la seva part, l'ús de les targetes se situa en el 15% de les transaccions a Espanya, davant el 24% de l'eurozona. Es constata un lleuger augment en l'ús de targetes per a pagaments minoristes a nivell europeu, cinc punts percentuals en els últims tres anys, del 19 % de 2016 al 24 % (41 % en termes d'import).

Amb l'objectiu d'avaluar el possible impacte de l'actual pandèmia en els hàbits de pagament dels consumidors, el BCE va dur a terme el juliol de 2020 una enquesta els resultats de la qual indiquen que, si bé quatre de cada 10 participants van declarar que utilitzaven l'efectiu amb menor freqüència des de l'inici de la pandèmia, la majoria esperava continuar fent ús després de la pandèmia. Segons la mateixa enquesta de juliol, l'efectiu va ser utilitzat un 63% en restauració, un 57% a petits comerços i un 38% en supermercats.

Amb tot, el mateix BCE conclou que "l'impacte a llarg termini en els hàbits de pagament és encara incert", apunta a l'informe, i es compromet a vetllar perquè l'efectiu continuï sent un mitjà de pagament accessible i acceptat a tota la zona de l'euro, "la llibertat dels consumidors per elegir el seu mètode de pagament és primordial per a nosaltres. Per això tractem d'assegurar que l'efectiu sigui acceptat, i estigui disponible, en qualsevol lloc de la zona de l'euro," va assenyalar el membre del Comitè Executiu, Fabio Panetta.