El BBVA reunirà divendres vinent els sindicats per començar a negociar un acomiadament col·lectiu, que afectarà tant els serveis centrals com la xarxa comercial de l'entitat a Espanya i l'abast del qual és encara per definir, segons han informat Efe fonts pròximes al procés. El banc ha traslladat, en una comunicació a la seva plantilla, que l'objectiu de convocar als sindicats és explorar conjuntament fórmules que permetin minimitzar l'impacte a la plantilla.

Aquest anunci de l'ERO arriba després que, a finals de febrer, Expansió publiqués que el BBVA planejava retallar uns 3.000 llocs de treball a Espanya, a prop del 10 % de la seva plantilla, dins del pla d'ajustament que el banc volia començar a aplicar en la primera meitat d'aquest any per continuar reduint costos.

Suposaria un estalvi de 125 milions a l'any

A tancament de 2020, el banc comptava amb 29.330 empleats a Espanya i algunes cases d'anàlisi, entre elles la del Banc Sabadell, que a finals de l'any passat va negociar una fusió amb BBVA, calculaven que aquest ajustament del 10% li costaria uns 300 milions i li permetria estalviar uns 125 milions a l'any.

BBVA va insistir en el seu moment en què avaluaven totes les alternatives per reduir costos i el conseller delegat, Onur Genç, va anunciar públicament a finals de gener que preparaven un pla amb mesures que començaria a implementar-se en el primer semestre de l'any.

Imprescindible reducció de costos

Ara, en un email enviat a la seva plantilla, el banc subratlla que el sector es troba "en un context de profunda transformació marcada per una enorme pressió competitiva, baixos tipus d'interès, l'adopció accelerada dels canals digitals per part dels clients i l'entrada de nous actors digitals".

En aquest context, argumenta, per garantir la competitivitat i la sostenibilitat de l'ocupació a futur, resulta "imprescindible" continuar treballant de forma encara més decidida en reduir l'estructura de costos del banc.

BBVA assegura que aborda aquest procés "amb actitud dialogant, amb el compromís de guiar-nos per criteris d'objectivitat i amb la voluntat d'arribar al millor acord possible per a tothom", mentre que els sindicats mostren la seva preocupació pel possible abast d'aquest acomiadament col·lectiu.

La sortida d'empleats afectarà no només els serveis centrals del banc sinó també la xarxa de sucursals a Espanya, que a tancament de 2020 comptava 2.482 oficines.

En els últims temps BBVA sempre destacava que l'entitat podia anar ajustant la seva plantilla a Espanya "de forma natural", amb la sortida progressiva d'empleats i, fins fa poc, descartava que fos necessari emprendre un ERO per reduir la xifra d'empleats.