El conseller delegat el BBVA, Onur Genç, ha afirmat que l'entitat es veu obligada a tirar endavant un ERO a uns 3.500 treballadors per la caiguda del negoci a les oficines, el creixement dels canals digitals i la competència de les fintech, amb costos "molt més eficients" que la banca tradicional. "L'hem de fer, no hi ha més remei", ha sentenciat Genç sobre l'ERO durant la roda de premsa de resultats del primer trimestre.

Pel directiu, l'expedient de regulació és "necessari" per assegurar la sostenibilitat i la viabilitat del banc de cara al futur. Genç ha declinat donar un termini per donar per acabades de les negociacions si no hi ha acord i ha ofert un "diàleg constructiu" als sindicats per arribar "al millor acord per a tots".

Procés complicat

Genç ha destacat que dur a terme l'ERO és "un procés molt complicat" i que "no és una decisió fàcil", però ha insistit que no hi ha alternativa. En aquest sentit, ha explicat que en els primers trimestres dels darrers dos anys la caiguda del negoci a les oficines s'ha reduït a la meitat, i ha puntualitzat que fa un any en l'inici del confinament encara va ser superior, mentre l'ús dels canals digitals augmenta al doble amb una desena part del cost de les operacions físiques.

A més, ha dit que cal tenir en compte l'impacte que implica un període tan llarg amb tipus d'interès negatius. "Cada any, quan mires 6 o 7 anys enrere, ens deien que dos anys es normalitzarien els tipus i ara els estudis de BBVA ens continuen dient dos anys més", ha apuntat.

Genç ha comentat que aquest és un context que afecta totes les entitats bancàries en l'àmbit d'Europa i que en el cas del sector bancari espanyol no es cobreixen els costos de capital. "Si no pots atraure capital a un negoci, no és sostenible a llarg termini", ha comentat. Per això, ha dit que les reestructuracions de personal són "quelcom que han fet o faran" la resta de bancs, com per exemple Caixabank que també està negociant un expedient. "Cal reaccionar per garantir la viabilitat i l'ocupació", ha reiterat.

Amb tot, Genç ha garantit que des de la direcció del banc s'està treballant amb els sindicats per "minimitzar l'impacte" dels acomiadaments "en la mesura del possible" i els ha ofert "diàleg constructiu". Tot i així, ha eludit entrar en més detalls com per exemple el cost que tindrà per l'entitat, ja que les negociacions estan obertes; ni tampoc avançar si hi hauria una aplicació unilateral de l'ERO si al final no s'arriba a un acord o si hi haurà més reestructuracions en un futur.