Barcelona segueix sent la ciutat més cara de l'Estat per comprar un habitatge amb un preu mitjà de 3.033 euros per metre quadrat, segons l'informe semestral sobre l'estat de l'habitatge presentat per Tecnocasa aquest dimarts. Si mirem a nivell estatal, el preu del metre quadrat baixa fins als 2.292 euros. Just per darrere de Barcelona Madrid (2.627 €/m2) i l'Hospitalet de Llobregat (2.293 €/m2) són la segona i la tercera més cares d'Espanya. 

Tot i això, el preu de l'habitatge ha baixat en l'últim any un 1,43% arreu del país respecte al primer semestre del 2020 i suma així ja quatre semestres consecutius abaixant preus, una circumstància que no és causada per la pandèmia, ja que aquesta caiguda va iniciar-se abans de la Covid.

Ara bé pel que fa al volum de compravendes realitzades durant els primers sis mesos de l'any, l'Estat ja està molt a prop dels nivells de 2019, per tant vol dir que s'està tornat ja als nivells d'activitat previs a l'estat d'alarma. Tant és així que la diferència d'operacions amb relació a l'any passat és del 19,8%, ara bé a les grans ciutats, aquest percentatge és inferior, per exemple a Barcelona només és del 12,77%.

Què busquen els compradors en un habitatge? 

L'informe de Tecnocasa també mostra com està actualment el mercat de la compravenda d'habitatges i, per exemple a Barcelona, aquells que busquen comprar un pis, majoritàriament en busquen un amb tres habitacions. A més busca quedar-se al barri on residia i cada cop més es detecta un augment de l'interès dels habitatges amb terrassa o balcó. 

L'informe també fa un perfil mitjà del comprador on el 74% són compradors de primera habitatge, és a dir com a domicili habitual, té entre 22 i 44 anys i el 74% té un contracte indefinit. Ara bé, un punt important en aquest perfil és que la majoria, un 40% són universitaris.

Pel que fa a l'activitat del sector, tant en sol·licituds de compra com en visites d'habitatges, s'observa un gran augment del 2019, que vol dir que el mercat està actiu i hi ha molta demanda. Ara bé, aquesta demanda no es tradueix en una venda immediata d'immobles, ja que la negociació o rebaixa del preu de l'habitatge és del 8,8%, per tant vol dir que els compradors no estan disposats a pagar qualsevol preu i que són més selectius.

A això s'hi afegeix un gran percentatge de sobrevaloració dels habitatges, que dificulta la venda d’aquests, de fet, a Barcelona aquest percentatge de sobrevaloració és del 17,7% i a Madrid del 17,5%. Això es tradueix també en què el temps de venda mitjà d'un immoble és de tres mesos, una xifra molt semblant a la del 2019. 

El mercat de lloguer és un dels altres grans afectats per la pandèmia, de fet a Barcelona en l'últim any els preus han baixat un -10% en un any, com ha succeït a totes les grans ciutats de l'Estat. A més, l'informe també mostra com els preus del lloguer ara es negocien més i la rebaixa del preu final actualment és del 3,8% de mitjana. Pel que fa als preus, el 51% dels lloguers costen entre 600 i 800 euros i per contra només l'11,7% dels lloguers són de més de 1.000 euros.