La ciutat de Barcelona ha aconseguit el major impacte econòmic en turisme de reunions de tota la seva història i ha tancat el 2018 amb un impacte econòmic de 1,9 milions d'euros. Les dades s'han donat a conèixer durant l'assemblea anual del Barcelona Convention Bureau (BCB), que s'ha celebrat aquest dijous a Sabadell.

Miquel Martí, president del BCB, ha assenyalat que també s'ha registrat un increment de les pernoctacions del voltant del 7,4% i de l'estada mitjana dels participants en fires i congressos, que s'ha allargat fins els cinc dies. Pel que fa a la despesa extra-hotelera s'ha situat en el 188,69 euros per dia en el cas dels congressos i els 99 euros en el cas dels assistents a les convencions.

Durant el 2019 Barcelona ha consolidat la seva posició com a destinació de congressos i convencions. Així ho han assegurat els president del Barcelona Convention Bureau, Miquel Martí, que ha admès que després dels atemptats de l'estiu de 2017 i de la convulsa situació política que va afectar Catalunya durant la tardor d'aquell any les expectatives no eren positives. "Pensàvem que el 2018 podríem patir i la realitat ha estat que Barcelona és una de les ciutats preferides per celebrar aquesta mena d'esdeveniments a nivell mundial", ha apuntat. 

En aquest mateix sentit s'ha expressat el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom, que ha assegurat que la capital catalana "ha estat capaç de resistir i recuperar el turisme molt ràpid". Colom ha detallat que la ciutat està entre les cinc principals del món en atracció de congressos i ha indicat que durant el 2018 n'ha acollit 400. A més, ha assenyalat que s'hi han celebrat 1.700 reunions que han suposat 2.393 pernoctacions, un 7,4% més que durant el 2017. 

El director del BCB, Miquel Martí, també s'ha referit a aquest aspecte i ha indicat aquest augment de les pernoctacions es deriva del fet que també ha crescut l'estada mitjana dels delegats als congressos, arribant als cinc dies. "Això vol dir que la gent que ens visita no només es centra en l'activitat pròpia del congrés, sinó que aprofita la seva estada per altres coses", comenta.

Així mateix explica que la capital catalana ha adquirit un pes rellevant en l'àmbit tecnològic i el de la indústria farmacèutica, esdevenint també un referent al voltant de la recerca mèdica i en conseqüència un dels destins més escollits per acollir trobades d'aquests sectors. Per mercats, Espanya continua sent el principal mercat d’origen seguit d’EUA, Gran Bretanya, França i Alemanya.

Més enllà de Barcelona

Agustí Colom ha explicat que l'Ajuntament de Barcelona i el BCB han adquirit el compromís de treballar conjuntament per descongestionar la ciutat i oferir experiències fora de la capital. "Sabem que els turistes de congressos ens visiten de forma reiterada, hem detectat una mitjana de sis vegades, i això dona peu a poder desconcentrar", afirma Colom que assegura que d'aquesta forma "l'impacte negatiu" del turisme serà menor.

La presentació dels resultats del 2018, s'ha celebrat a Sabadell. És el primer cop que té lloc en una localitat fora de Barcelona i ha comptat amb 250 participants. Posteriorment els assistents han pres part en una activitat grupal a càrrec de l'Orquestra Simfònica del Vallès. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat