Barcelona ja és el cinquè ecosistema de startups de la Unió Europea, segons el rànquing fet públic aquest dimarts per StartupBlink, una de les consultores amb més prestigi internacional especialitzada en l'anàlisi d'ecosistemes de startups. De fet, la capital catalana només està per darrere de quatre grans capitals europees com París, Berlín, Estocolm i Amsterdam. Per elaborar aquesta classificació la consultora té en compte diversos paràmetres com la quantitat de startups de cada ecosistema, a Catalunya actualment n'hi ha unes 1.900 segons el Govern, la seva qualitat i el clima de negocis. A més, també es fixa en indicadors com el nombre d’espais de coworking i acceleradores, la quantitat d’èxits i unicorns, la tracció que generen les principals startups i un conjunt d’indicadors empresarials i econòmics a escala regional.

Després de conèixer aquestes dades, el director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball, Lluís Juncà, ha assegurat que “demostren la solvent posició de Catalunya entre els principals ecosistemes de startups europeus” i ha afegit que el més important de tot plegat és que “les startups a Catalunya creixen en quantitat i en qualitat, amb un ús més intensiu de tecnologies punteres i amb propostes molt centrades a donar resposta a reptes globals com l’àmbit de la salut o l’emergència climàtica”.

Com ja hem dit, en l'últim any ACCIÓ va detectar que Catalunya compta amb unes 1.900 startups, un 11,4% més que el 2020 i un 26,4% més que el 2019. L’informe apunta que les empreses emergents catalanes donen feina a unes 19.300 persones i que un 26% del seu equip humà és estranger, un 17% en el cas dels fundadors i fundadores. Tal com apunten aquestes dades, el 47% de les startups catalanes treballen amb tecnologies vinculades al deep tech, és a dir, aquelles tecnologies basades en un descobriment científic o una innovació en enginyeria.

Si ho mirem per tecnologies, a Catalunya destaca de la intel·ligència artificial i el big data (36%), el cloud i l’edge computing (14%), l’automatització (10%), l’internet de les coses i els sensors (9%), la connectivitat (4%), la realitat augmentada i virtual (4%), la bioenginyeria (3%) i el blockchain (3%). Per sectors, les startups catalanes es dediquen principalment a la salut (16% del total), les solucions empresarials (13%) i les TIC (7%). Destaquen també les empreses que treballen en els àmbits dels viatges i l’oci (6%), les fintech (5%), el foodtech (5%) i l’energia (5%).

En l’àmbit del finançament, les startups catalanes van captar 1.479 milions d’euros d’inversió l’any 2021, segons les dades d’ACCIÓ. Això suposa un creixement del 246% en relació al volum d’inversió captat l’any 2020 i se situa com la xifra més alta de la sèrie històrica.