Catalunya, i Barcelona, es consolida com el hub de startups més gran del sud de continent per davant de grans ciutats com Amsterdam, París, Londres o Madrid. Així conclou l'estudi de l'ecosistema del sector del Departament d'Empresa i Treball presentat aquest dilluns. El conseller del Departament, Roger Torrent, i el director general d'Innovació del Govern, Lluís Juncà, han anunciat que actualment a Catalunya hi ha 1.902 empreses emergents, xifra que representa un 11,4% més que fa un any i més d'un 25% superior a les dades prepandèmia. A més, aquest augment demostra que l'ecosistema català és robust perquè des del 2016, l'augment és superior al 75%, passant de les 1.086 d'aquell any a les més de 1.900 actuals. Com ja hem dit, Catalunya i Barcelona s'han posicionat com el segon millor lloc per obrir una empresa a Europa, només per darrere de Berlín, segons el Startup Heatmap Europe, gràcies a la seva connectivitat internacional, la seva forta comunitat emprenedora i la confiança per al seu rendiment i impacte a llarg termini. 

Tot plegat, a portat a Catalunya a batre, un cop més, el rècord de captació d'inversió i és que al llarg de 2021 les startups catalanes van recaptar un total de 1.479 milions d'euros. Aquesta xifra és un 246% superior al volum d’inversió captat l’any 2020. Durant l’any passat, a més, es van tancar un total de 207 rondes d’inversió per part de les empreses emergents catalanes, la meitat de les quals van aconseguir recaptar més de 100 milions de dòlars, situant a Barcelona com la quarta ciutat de la Unió Europea amb més rondes de finançament tancades l’any passat, només per darrere París, Berlín i Amsterdam i per davant d’Estocolm o Munic. Igualment, el volum de la resta de rondes que es troben en trams inferiors, és a dir entre els 0 i els 100 milions de dòlars, han assolit els 724 milions d’euros, que també és la xifra més alta de la sèrie històrica per inversions acumulades d’aquests imports. En l'àmbit d'inversió, tot i que gran part prové de fons privats, la Generalitat també vol tenir un paper clau amb les seves ajudes per aquestes empreses. El més important és l'startup capital que aporta ajudes de fins a 75.000 euros a les empreses que es troben en fases primigènies, una etapa clau en els projectes, ja que normalment encara no aconsegueixen captar finançament privat perquè són massa petites. En total, el Govern hi destina 2,5 milions d'euros any a fins perdut

 

Un ecosistema global

A més d'aquestes bones xifres en l'àmbit econòmic, també es pot afirmar que Barcelona també s'està consolidant com un hub completament global, ja que un quart dels treballadors d'aquest tipus d'empreses són estrangers i quasi un 20% dels fundadors també. Concretament, la gran majoria provenen d’Europa occidental (41%), Amèrica del Nord (15%) i Amèrica del Sud (15%). La internacionalització també arriba en l'apartat de la clientela i la facturació perquè el 73% de les empreses asseguren que compten amb clients internacionals que ja representen el 47% de la seva facturació total. 

Pel que fa a les tecnologies emprades d'aquestes quasi 2.000 startups catalanes, l'estudi apunta que quasi la meitat, un 47%, treballa amb tecnologies anomenades Deeptech, que es pot traduir com tecnologies basades en descobriment científic o una innovació en enginyeria que aporta un gran valor afegit, entre les quals destaquen la intel·ligència artificial i el big data (36% del total), el cloud i l’edge computing (14%), l’automatització (10%), l’internet de les coses i els sensors (9%). A més, segons l’informe el 46% de les empreses emergents catalanes té alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement, com un model d’utilitat o secret industrial. Alhora, dins de l'ecosistema català també hi destaca que el 16% es dediquen al sector de la salut, a les solucions empresarials-software (13%) i les TIC (7%). 

Un altre dels aspectes de vital importància en l'ecosistema startup és com afecta el mercat de treball. Segons l'informe d'ACCIÓ, actualment les startups ocupen 19.300 persones a Catalunya, segons les últimes dades disponibles, que són del 2020. Aquesta dada també és superior a les del 2019 en un 10%, xifra espacialment bona tenint en compte que el 202 va estar marcat per la paralització econòmica a causa de la pandèmia. De fet, fa dos anys les startups van generar 1.800 llocs de treball a casa nostra, demostrant el bon estat de l'ecosistema. A més un 25% d'aquestes empreses ja té més de 10 treballadors augmentant el volum mitjà de les mateixes i superant, percentatge al total de les empreses catalanes,ja que només un 5% tenen més de 10 treballadors. 

De cara al futur què?

Tot plegat és la fotografia actual de l'ecosistema català d'startups, però el conseller també ha volgut posar especial èmfasi en el futur, en el camí a seguir en els pròxims anys. Concretament, Torrent ha mostrat el seu compromís, i el del Govern, en seguir impulsant aquestes empreses per augmentar el valor afegit del teixit empresarial català amb tres principals objectius, millorar el posicionament i la projecció d'aquestes empreses a l'exterior, seguir apropant informació de les empreses catalanes als seus potencials inversors, nacionals o internacionals i convertir Catalunya en un punt connexió dels agents que integren ecosistema. 

Dins d'aquest paper, el Govern, segons ha assegurat el conseller, farà diverses actuacions per arribar i complir aquests objectis com aprofitar i omplir espais on el mercat no arriba, per exemple amb les ajudes startup capital. Tot plegat amb l'objectiu que el 2030 Catalunya compti amb unes 4000 startups i 15 unicorns, aquelles empreses valorades en més de 1.000 milions de dòlars. Actualment, a Catalunya hi ha sis unicorns, com Glovo o eDreams, i segons Juncà, en els pròxims anys ja hi ha 7 o 8 empreses molt ben posicionades per arribar ser unicorns, entre els quals trobem Freshly, Factorial, Userzoom i Redpoints.