El Govern de Sánchez ha aprovat avui una modificació de la normativa de l'impost de societats perquè les entitats financeres no puguin deduir-se l'impost d'actes jurídics documentats (AJD) de les hipoteques, que a partir d'ara hauran d'assumir.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que aquest canvi normatiu acompanyarà a la pròpia modificació de l'article 29 de l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats perquè la banca assumeixi l'impost. Montero ha justificat la urgència d'aquests canvis per la "confusió" generada després que el Tribunal Suprem dictaminés que són els ciutadans que han d'abonar l'impost, malgrat que prèviament l'havia assignat a la banca.

El decret té com a "únic" objectiu "que els ciutadans no hagin de pagar més aquest imposat, que ara pagaran els bancs", ha afegit, i si no s'ha plantejat la seva eliminació, ni si més no en aquelles comunitats autònomes on governa, no ha explicat la ministra, és perquè aporta uns 2.000 milions d'euros a les arques públiques, que es destinen a Sanitat, Educació i Dependència.

Els que advoquen per la seva eliminació hauran de plantejar quins instruments alternatius ofereix per a aquests recursos, o caldrà "pensar" que volen "limitar" l'Estat del benestar. La rectificació del Suprem sobre una sentència seva anterior "va generar una gran alarma social i inseguretat jurídica en els ciutadans i al mercat hipotecari", ha dit Montero, i el Govern, "des del respecte a la justícia i a la separació de poders", lamenta el canvi de criteri.

En paraules del president Sánchez, "ahir va parlar el poder judicial i avui ho fa el Govern", que ha de garantir la seguretat jurídica del mercat hipotecari, dues qüestions que van quedar en dubte aquestes ultimes setmanes. El canvi fonamental afecta un paràgraf a l'article 29 de la llei, que estableix que quan es tracti d'un préstec amb garantia hipotecària, es considera subjecte passiu al prestador, "així no deixa lloc a dubtes". El text modifica també l'article 15 de la llei de l'impost de societats, per deixar clar que la despesa no serà deduïble pel prestador.

Montero ha confirmat també que el Ministeri d'Economia anunciarà en unes setmanes la posada en marxa d'una autoritat per evitar que les entitats financeres apliquin clàusules abusives per contrarestar el pagament de l'impost. Així mateix, confia a "no tenir dificultats per a la seva convalidació", ja que la majoria dels grups polítics s'han mostrat partidaris de la defensa del consumidor.