Banc Sabadell va tancar el primer trimestre de 2018 amb un benefici net de 259,3 milions d'euros, la qual cosa representa un 32,7% més que en el mateix període de l'any passat, segons ha informat l'entitat aquest dijous a la presentació de resultats del primer trimestre del 2018, que per primera vegada després que traslladés la seu a Alacant el passat 5 d'octubre, s'ha tornat a fer a Barcelona aprofitant la celebració del torneig de tenis del Conde Godó.

Els resultats

El banc ha destacat el creixement del negoci bancari: el marge d'interessos s'ha situat en els 911,5 milions d'euros, un 1,9% més, i les comissions han assolit els 314,4 milions, un 6,5% més que en els primers tres mesos de l'any passat. També ha remarcat que el total de recursos de clients han augmentat un 4,9%, amb "forts increments" en comptes a la vista i fons d'inversió.

Els saldos de comptes a la vista ascendeixen a 101.794 milions d'euros (70.792 milions sense considerar TSB), representant un increment del 9,2% interanual i un trimestral del 3,9%, i els actius totals del grup ascendeixen a 219.009 milions, representant un augment del 4,5%.

Per que fa al crèdit, els volums de crèdit viu han crescut un 3,6% interanual i 0,4% en el trimestre, impulsat pel bon comportament de les pimes i per la nova producció d'hipoteques.

Augment de les hipoteques

Tot i que des del banc asseguren que el creixement més pronunciat s'ha donat amb les pimes, les hipoteques han estat un bon actiu durant aquest trimestre. 

Pel que fa a la qualitat de les concessions, Jaume Guardiola, CEO de l'entitat, ha dit que "pot ser que sí que s'estigui produint -a nivell genèric- una política més agressiva amb les hipoteques", però ha assegurat que "els percentatges els estem posant en línia amb els altres anys, no els estem relaxant".

Sobre la preocupació per una possible nova bombolla hipotecària, Guardiola ha estat clar: "Totes les actuals hipoteques a Espanya no arriben al 30% del total d'hipoteques que hi havia durant la crisi, per tant encara estem molt lluny d’aquells nivells".

A més, ha assegurat que considera que "el negoci hipotecari espanyol és molt bo, i la producció mitjana s'està fent molt bé".

TSB, el negoci britànic

L'entitat ha recordat que diumenge passat TSB, la filial de Banc Sabadell al Regne Unit, va dur a terme la migració tecnològica a la nova plataforma Proteo4UK, la qual cosa ha suposat la migració de més de 1.300 milions de dades.

Tot i que el banc assegura que des del primer moment ha donat servei amb normalitat a oficines i caixers garantint la continuïtat operativa, dilluns passat van sorgir incidències en l'accés a la banca digital TSB, que van causar problemes a la plataforma i es va haver de desconnectar el servei online i l'aplicació mòbil per realitzar els necessaris ajustaments tecnològics.

La interrupció del servei ha afectat els clients i ha provocat "una reacció negativa al Regne Unit, que ha exigit explicacions públiques". El conseller delegat del Sabadell, Jaume Guardiola, ha assegurat que ja s'estan solucionant les incidències i que es recompensarà per les possibles afectacions directes a tots els clients que n'hagin patit.

No tan sols això, sinó que aquesta integració tecnològica arriba 6 mesos més tard del previst, un fet que ha ocasionat a l'entitat un sobrecost de 96 milions de lliures esterlines, el que traduït en euros serien uns 103 milions. 

Baixa la ràtio de morositat

Les dotacions per a insolvències i altres deterioraments se situen en 244,8 milions, la qual cosa suposa un cost de risc de 64 punts bàsics, i la ràtio de morositat s'ha reduït del 5,32% al 5,14%.

La cobertura d'actius problemàtics se situa en un 55,2%, amb una cobertura de dubtosos del 56,6% i dels actius adjudicats del 53,7%, i els actius problemàtics disminueixen en 3.189 milions en els últims 12 mesos i 251 milions en el trimestre.

La posició de capital segueix sent sòlida amb una ràtio de Common Equity Tier 1 (CET 1) fully loaded en el 12% al tancament del primer trimestre de 2018.