La Junta General Ordinària d'Accionistes del Banc Sabadell ha aprovat majoritàriament la gestió i els resultats del 134è exercici social de l'entitat, evidenciant així la conformitat amb la proposta de distribució dels 708,4 milions d'euros de beneficis obtinguts al tancament de l'exercici 2015.

El president de l'entitat, Josep Oliu, ha encetat el discurs fent referència a "un entorn econòmic i geopolític complex" a causa dels baixos tipus d’interès del Banc Central Europeu (BCE), el menor cost de l’energia o la fase de recuperació del cicle econòmic mitjançant un creixement del PIB superior al 3% gràcies a l’augment de la demanda interna i el bon comportament de les exportacions.

Malgrat això, els escenaris són molt incerts tant en l’àmbit internacional -a causa del repte dels refugiats o els dubtes sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea- com en l’àmbit espanyol, encara sense pacte de govern i on la taxa d’atur propera al 20% suposa una “lacra per la competitivitat i un desajust social”.

El dèficit públic

En aquest sentit, Oliu ha destacat també la necessitat de dur a terme noves reformes que permetin mantenir “el bon pols econòmic” a Espanya i ha insistit que s’ha d’augmentar l’esforç en la correcció del dèficit de les administracions públiques, que ha tancat el 2015 amb un 5,18%, cosa que suposa una desviació de 10.000 milions respecte a l’objectiu pactat amb Brussel·les.

Així doncs, Oliu ha explicat que “fa falta una assignació fiscal territorial adequada que permeti poder responsabilitzar i demanar comptes a cada administració de l’eficiència de l’ús dels seus recursos” per tal d’assolir, des d’una consciència política comuna, el compromís de situar el dèficit públic per sota del 3% durant el present any.

Adquisició del TSB

Després d’un 2015 molt marcat per l’adquisició del banc britànic TSB, Oliu ha explicat que el Banc Sabadell ha “experimentat un canvi qualitatiu molt significatiu”, especialment amb una millor valoració del risc respecte altres bancs.

En aquest sentit, el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha precisat que l’estratègia de l’entitat passa per “accelerar el creixement” mitjançant la migració de la plataforma informàtica del banc, l’obtenció de sinergies de costos i la millora de l’oferta de productes i desenvolupament de la banca d’empreses.

Punts de l'ordre del dia i intervencions

Durant la Junta d’Accionistes, han quedat aprovats tots els punts de l’ordre del dia, i han destacat principalment els comptes anuals i el dividend de set cèntims d’euro per acció, repartits en 0,05 euros a escollir entre efectiu i noves accions (script dividend) mitjançant una ampliació de capital alliberat i 0,02 euros de retribució complementària a través d’accions procedents d’autocartera, que es farà efectiva a partir del mes d'abril. 

Al llarg de les múltiples intervencions dels accionistes, el president del Banc Sabadell ha relativitzat els rànquings sobre el govern corporatiu i ha reiterat la independència dels consellers segons queda estipulat pel consell i els organismes reguladors. Oliu ha volgut aclarir també que “el banc és apolític” i “no inverteix en indústria d’armament però sí en indústria tecnològica”. En darrera instància, el consell d’administració ha estat felicitat per la seva gestió i el procés d’internacionalització de l’entitat.