El conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha presentat aquest divendres a Madrid el balanç de resultats per al primer semestre de 2018, que ha tancat els primers sis mesos amb un benefici net de 120,6 milions d'euros, un 67'2% menys que al mateix període de l'any anterior, un cop assumides les provisions per la reducció d'actius problemàtics -dotats de 12.000 milions- eliminant "pràcticament l'exposició immobiliària problemàtica", segons afirma l'entitat.

Alhora, també hi juguen un paper important els costos de migració del TBS, el banc britànic del Sabadell, que d'aquesta manera el banc afirma que "seran absorbits en aquest exercici". Sense aquests extraordinaris, el benefici net recurrent s'incrementa un 24,4%, arribant als 456,8 milions d'euros. 

Sobre això, Guardiola ha assegurat que al segon semestre de 2018 els beneficis tornarien al seu curs i que veien el futur amb "més optimisme". Així i tot, ha resaltat els aspectes positius de l'exercici. "Hem tingut un enorme dinamisme comercial, 4'6% en termes interannuals, i 3'9% de trimestrals. Des de feia 10 anys no teníem aquests creixements" ha reblat.

La prioritat en endavant és aconseguir l'estabilitat de la plataforma perquè els clients puguin ser atesos com en el passat, gestionar les 130.000 queixes rebudes i concloure una investigació per veure quines coses van fallar, ha explicat el conseller delegat. El banquer ha insistit que la migració de la plataforma d'TSB a una nova, similar a la del propi Sabadell però adaptada al Regne Unit, era d'una "enorme complexitat tècnica" però imprescindible per prestar un millor servei.

També ha lamentat la forma en què es va produir aquesta migració i ha assegurat que el gruix dels impactes de TSB en els comptes del Sabadell ja s'ha comptabilitzat, ja que ha dotat ja 90 milions en provisions per assumir, entre altres coses, el cost mensual de 1,1 milions de lliures al mes per haver elevat la remuneració de comptes.

Reducció dels actius problemàtics a l'1,7%

Després de la venda de diverses carteres de crèdits morosos i actius immobiliaris per import de 12.200 milions d'euros, la ràtio d'actius problemàtics nets sobre el total de l'actiu se situa en l'1,7%.

Tenint en compte les vendes institucionals de carteres, la reducció d'actius problemàtics puja a 7.012 milions d’euros en el trimestre i a 9.547 milions d'euros en els últims 12 mesos, fet que situa el saldo en 7.911 milions d'euros (6.669 milions d'euros de dubtosos i 1.242 milions d’euros d’adjudicats).

Les dotacions per a insolvències i altres deterioraments totalitzen 806,3 milions d'euros en tancar el segon trimestre del 2018 i inclouen una provisió de 92,4 milions d'euros per les futures compensacions a clients de TSB i 177,1 milions de provisió per les vendes institucionals de carteres.

La ràtio de morositat es redueix "amb força" i se situa un 4,71% i cau fins al 4,50%, tenint en compte les vendes de carteres. Així doncs, la cobertura d'actius problemàtics després de la venda de carteres se situa en el 54,6%.