Les associacions d'autònoms han rebutjat la proposta del govern espanyol per prorrogar les ajudes extraordinàries habilitades pel col·lectiu. "El 90% dels 450.000 autònoms beneficiaris es quedarien fora" de la pròrroga, ha denunciat aquest dimecres ATA, després d'una reunió entre els representants del col·lectiu i el Ministeri de Seguretat Social.

En la mateixa línia, Uatae ha criticat que la prestació compatible amb l'activitat torni a tenir com a requisit demostrar un 75% de pèrdua d'ingressos i no haver esgotat els períodes de cotització generats. Aquest fet "suposa un greuge respecte als treballadors acollits a ERTO i pot traduir-se en deixar fora de la prestació a molts autònoms que ho necessiten", segons Uatae.

L'ajut, que comporta exoneracions de quotes a la Seguretat Social i que va arribar a la meitat del col·lectiu durant el primer confinament, expira aquest 31 de maig. A Catalunya, 75.000 autònoms encara reben alguna prestació de l'Estat; 55.400 dels quals a Barcelona, 7.900 a Girona, 7.500 a Tarragona i 3.700 a Lleida, segons les dades d'abril difoses per la Seguretat Social.

"No és una pròrroga"

"La proposta que ens ha presentat el govern per la pròrroga del cessament d'activitat no la podem acceptar. No és una pròrroga", ha sentenciat el president d'ATA, Lorenzo Amor. "Deixaria més de 90% dels 450.000 que estan cobrant el cessament d'activitat fora, sense cap tipus d'ajuda, perquè aquests autònoms han esgotat el període contributiu", ha afegit. ATA ha recordat que l'esgotament del període contributiu es deu a les restriccions que han impedit o limitat l'activitat dels autònoms i "no és culpa seva".

En la mateixa línia, Uatae ha considerat que la proposta "no és una pròrroga" perquè "canvia substancialment" les condicions vigents, fet que temen que pugui "suposar deixar a molts autònoms desprotegits en un moment decisiu per a la recuperació econòmica". L'organització reclama a Escrivá que ampli l'esquema actual i "no desfer l'esforç que s'ha fet".

L'organització que dirigeix Eduardo Abad ha criticat especialment que la prestació compatible amb l'activitat torni a tenir com a requisit demostrar un 75% de pèrdua d'ingressos i no haver esgotat els períodes de cotització generats. Aquest fet "suposa un greuge respecte als treballadors acollits a ERTO i pot traduir-se en deixar fora de la prestació a molts autònoms que ho necessiten", segons Uatae.

A la reunió hi ha assistit el secretari d'Estat de la Seguretat Social i Pensions, Israel Arroyo, els directors generals de la Tresoreria General de la Seguretat Social, Andrés Harto i d'Ordenació de la Seguretat Social Borja Suárez.

Quines prestacions tenen els autònoms?

Ara mateix, hi ha disponibles tres tipus de prestacions. La subvenció compatible amb l'activitat, que està destinada als que han vist com disminuïa de forma significativa la seva feina, però continuen treball; una altra pels que no compleixen els requisits per optar-hi; una per suspensió temporal de l'activitat per resolució de les autoritats; i finalment, una d'específica pels casos de treballadors de temporada.

Entre març del 2020 i del 2021, el Ministeri que dirigeix José Luis Escrivá ha destinat 9.700 milions d'euros entre exoneracions (3.110 milions d'euros) i prestacions (6.610 milions d'euros).