"Una vegada més, els organitzadors han sabut situar-se a l'avantguarda d'aquest país i han sabut anticipar-se al futur dels cotxes i la gestió intel·ligent i eficient", ha assegurat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la inauguració del congrés professional Connected Hub en una nova edició del Saló de l'Automòbil reinventat ara en Automobile Barcelona.

Sota l'impuls irrefrenable de les emocions que ell mateix ha confessat sentir, Puigdemont ha destacat el "maridatge" entre la "tradicional" indústria de l'automòbil i la connectivitat capital del Mobile World Congress (MWC). I en aquest precís moment s'ha deixat anar una vegada més: "La visió i la persistència tornaran a portar Barcelona a un lideratge mundial".

Les dades també l'han acompanyat: la indústria de l'automòbil genera 100.000 llocs de feina a Catalunya, dels quals 40.000 directes, i un 18% del total d'exportacions. 

El record de la Mancomunitat

Segons el president de la Generalitat, la metamorfosi més tecnològica del Saló de l'Automòbil (connectivitat, transformació digital, vehicle autònom i mobilitat elèctrica i intel·ligent) no només suma sinó que també "multiplica" la tendència capitanejada pel MWC i consolidat pel 4YFN o l'IOT Solutions Congress. "No volem ser mers espectadors o consumidors dels canvis que preparin altres. Som un país d'innovació, clarament ben posicionat i en volem ser protagonistes", ha afegit.

Puigdemont Automobile - Sergi Alcàzar

Futur, present però també passat com a lloança a l'equitat i a l'obertura de les administracions: "No podem renunciar al somni de tenir un país com el que somniava la Mancomunitat de Catalunya, en què tots els ciutadans del país tinguin accés a la cultura, la salut, l'ensenyament i la mobilitat en igualtat de condicions". 

Amb la ferma voluntat d'estendre els avanços del cotxe connectat des de Barcelona al Pallars o al delta de l'Ebre, ha precisat que "hi ha d'haver estats moderns que puguin compensar les pulsions centralitzats i poderosíssimes de les ciutats per estendre els beneficis al conjunt del país". 

Canvi de protagonistes (o no?)

Canviant de protagonista polític, el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha recordat que el sector de l'automòbil a Espanya comença precisament a Catalunya i de la mà de Seat durant els anys cinquanta. Tot i reconèixer que Espanya no ha arribat "necessàriament a temps" en totes les revolucions industrials, sí que ha volgut deixar clar que ja ha aconseguit posicionar-se en l'actualitat com a segon fabricant d'automoció en l'àmbit europeu i vuitè en l'àmbit mundial. ​"Farem present el que per altres països és futur", ha reivindicat. 

Amb la innovació i el suport en congressos d'aquesta talla internacional com a bandera més dialogant entre administracions públiques, Nadal ha volgut exhibir la seva cartera digital avançant-se amb precisió a les característiques de l'automòbil del futur: medioambiental, sostenible, elèctric i digital. "Aquesta vegada som protagonistes i estem per davant a transformar el sector de l'automòbil", ha reiterat. Qüestió de protagonismes. 

Una lliçó amb "seny i rauxa"

Sota l'atenta mirada d'una gran representació de polítics i empresaris de l'automoció de primera línia, el president executiu de Seat, Luca de Meo, ha fet una breu però magistral lliçó d'automoció. Amb pocs minuts ha trencat esquemes sobre la transformació digital, la connectivitat, el cotxe autònom i compartit així com les plataformes de transport o fins i tot "la producció a la carta".

Luca de Meo Seat Automobile - Sergi Alcàzar

En aquest sentit, De Meo ha apel·lat al "seny i la rauxa" de Catalunya com a reflex d'impuls automobilístic i no ha pogut evitar desfer-se, una vegada més, en elogis cap a Barcelona: "És la ciutat del món on convergeix més bé la indústria de l'automòbil i l'ecosistema digital", "l'ADN de Seat està lligat als valors de Barcelona: caràcter jove, creativitat i innovació" o "la planta de Martorell és més que una fàbrica". Encara més: "Barcelona i la nostra marca tenen una oportunitat única per convertir-se en una referència única. Estem preparats per passar al següent nivell següent".

En una sala plena de gom a gom, el públic format per professionals del motor ha assentit i aplaudit l'emoció automobilística de la Catalunya del "seny i la rauxa" en el "maridatge" entre tecnologia i l'automòbil.  

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat