L'Audiència Nacional ha admès a tràmit una querella contra CaixaBank, el seu expresident Isidre Fainé, el holding Criteria i sis persones més per presumpte abús de mercat, administració deslleial i delictes societaris en operacions complexes per a l'adquisició del banc portuguès BPI. CaixaBank ha reafirmat la legalitat de totes les operacions dutes a terme per prendre el control de BPI.

CaixaBank, que mantenia una participació minoritària en el BPI des de 1995, va tancar amb èxit el 2017 la seva opa sobre el banc portuguès i va passar a controlar el 84,5% del seu capital, gràcies a un desemborsament de 644,5 milions d'euros.

"CaixaBank reafirma que totes les operacions dutes a terme per prendre el control de BPI, així com la permuta de les accions a BEA i GF Inbursa amb Criteria, van ser fetes en compliment estricte dels requisits legals i sotmeses al coneixement o autoritzacions dels reguladors pertinents", han afirmat fonts de l'entitat.

La querella, presentada per dos accionistes, també es dirigeix contra el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, l'exdirector general de relacions internacionals Antonio Massanell, dos assessors de la presidència, Alejandro García Bragado i Oscar Calderón, i el director de compliment normatiu, Juan Antonio Álvarez García. També inclou David K.P. Li, conseller de Criteria CaixaCorp i president del Bank of East Asia.

Entrada a l'accionariat

En la querella s'explica com CaixaBank va dur a terme una permuta d'accions amb Bank of East Asia per poder entrar en l'accionariat de BPI, que a la fi hauria produït a l'entitat un perjudici de 687 milions d'euros, encara que al seu moment els administradors només havien reconegut un impacte negatiu de 14 milions. També en els comptes anuals corresponents a l'exercici 2017 es recollia una pèrdua de 102 milions d'euros, efecte de la "presa de control sobre el banc BPI".

Els dos accionistes que han presentat la querella sostenen que CaixaBank va concedir un préstec de 400 milions d'euros a Banc de Foment d'Angola (BFA), amb finalitat que Isabel Dos Santos, filla del president d'aquell país i que controlava prop del 10% de BPI, donés suport a l'entrada de l'entitat catalana en el banc lusità.

El titular del jutjat central d'instrucció número 5, José de la Mata, aclareix que el cas competeix a l'Audiència Nacional per com d'elevat és l'import, i pel suposat perjudici ocasionat tant a l'entitat com els seus accionistes.