Catalunya ha tancat 2017 amb la millor dada d'atur dels darrers anys. 35.627 persones han deixat de formar part de les llistes de desocupació (-7,85%), fet que deixa el país amb 418.018 aturats en el tancament del l'any. Segons les dades que ha fet públic el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, el bon ritme del mes de desembre, amb una caiguda de 4.444 persones desocupades ha contribuït a culminar amb un balanç anual positiu.

En la mateixa línia, el nombre d'afiliats a la Seguretat Social va créixer en 110.747 nous inscrits, el que suposa un creixement del 3,47% respecte l'acabament de 2016, una progressió lleugerament superior a la del conjunt de l'Estat, en què la variació positiva ha estat del 3,42%. Catalunya se situa en segon lloc en creació d'ocupació a l'estat espanyol en termes absoluts, només per darrera de la Comunitat de Madrid (+119.364) i per sobre de la comunitat més poblada, Andalusia, que registra una pujada de 100.201 nous inscrits en un any.

En el conjunt de l'Estat, el número d'aturats es va situar en finalitzar el 2017 en 3,41 milions de persones en tot l'Estat, després de baixar en 290.193 aturats en el conjunt de l'any (-7,84%), en el que suposa l'encadenament de cinc anys de caigudes. Malgrat tot, la caiguda de l'atur ha estat menor que la registrada el 2015 i 2016. D'aquesta manera, al conjunt de l'estat, el volum total d'aturats va assolir a tancament de l'any passat la xifra de 3.412.781 aturats i se situa en el nivell més baix dels darrers vuit anys.

Cau a totes les demarcacions

L'atur ha baixat a les quatre demarcacions si es compara amb el tancament de 2016. Barcelona és la que registra un caiguda més important, amb 28.156 aturats almenys, i una baixada en termes relatius del 8,51%. La resta de territoris també experimenten una davallada de l'atur, amb caigudes que ronden el 6%: Tarragona amb 3.333 aturats menys (-6,05%); Girona amb 2.677 (-6,03%), i Lleida amb 1.461 (-6,25%). Seguint la tendència en el conjunt de Catalunya, la bona dada del mes de desembre a totes les províncies contribueix al còmput positiu en termes anuals.

Fent un cop d'ull a les dades per sectors econòmics, el sector serveis ha contribuït un cop més al descens de l'atur, encara que segueix sent el sector amb més desocupats. 295.048 persones en aquest sector segueixen a l'atur, el que representa un 6,4% menys que fa un any. En termes relatius, el sector que experimenta una davallada més important és el de la construcció (-14,7%), seguit de la indústria (-13,9%) i l'agricultura (-8%).

Báñez treu pit

La valoració política de les dades de l'atur ha estat optimista per part de la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, que ha tret pit en el seu balanç. La ministra ha assegurat que encara hi podrien haver hagut millors xifres si no hagués estat per la qüestió catalana, que segons Báñez ha refredat la recuperació de l'ocupació a tot l'Estat. A diferència de l'executiu espanyol, el Govern no ha fet el seu balanç anual habitual —que corresponia a la Conselleria de Treball, Benestar Social i Famílies— per la situació d'excepcionalitat de les institucions catalanes.

Ho ha fet en el seu nom el secretari d'Estat d'Ocupació, Juan Pablo Riesgo, que ha assegurat que l'evolució de l'atur a Catalunya "no ha estat positiva" perquè "es trobava al voltant de tres punts per davant de la resta d'Espanya abans del començament de la crisi política", mentre que ara es troba "en línia amb la mitjana nacional".