La italiana Atlantia ha anunciat finalment aquest dilluns l'oferta pública d'adquisició (opa) sobre Abertis, a un preu de 16.341 milions d'euros. És a dir, 16,5 euros per acció. Si es consolida la compra, de caràcter voluntari i "amistós", es crearia l'operador d'autopistes més gran d'Europa.

L'anunci de l'opa d'Atlantia sobre la companyia dirigida per Francisco Reynés ha estat aprovat en un consell d'administració de la companyia italiana celebrat aquest diumenge 14 de maig. Més concretament, Atlantia ha assegurat que presentarà formalment l'oferta davant de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en els terminis fixats per la llei, cosa que obliga a la seva presentació abans del 15 de juny d'aquest any. 

Cobrar en efectiu o en accions d'Atlantia?

Els accionistes d'Abertis podran triar si cobren en efectiu o bé en accions d'Atlantia. En aquest segon cas, per cada acció de la catalana presidida per Salvador Alemany es donaran 0,697 accions especials de la italiana. Aquesta opció només estarà disponible per al 23,2% de les accions de cada titular i fins a un màxim total de 230 milions d'accions. 

Tot i això, si aquesta xifra no s'arriba a esgotar en l'operació, el límit del 23,2% es podrà superar fins arribar a exhaurir la totalitat de les accions que posarà en circulació Atlantia. Per contra, si les peticions dels accionistes d'Abertis superen la xifra de 230 milions d'accions, Atlantia aplicarà un prorrateig. 

Cinc cèntims més que el tancament del divendres

L'oferta en efectiu de 16,5 euros per acció que ofereix Atlantia supera en cinc cèntims el valor de l'acció d'Abertis que va tancar la sessió del divendres 12 de maig (16,45 euros), només el 0,3% més. En tot cas, Atlantia assegura que la seva oferta suposa una prima del 20% sobre el preu mig dels sis mesos anteriors al 13 d'abril passat quan Atlantia ja va anunciar que estava analitzant una operació corporativa sobre Abertis. 

En l'operació de compra d'accions d'Atlantia de 16,5 euros per acció d'Abertis s'inclou els 0,53 euros per acció del dividend previst per al 22 de maig pròxim. 

Els detalls

Atlantia ha condicionat l'opa al següent: les autoritats de la competència l'han d'autoritzar, l'opa ha de ser acceptada com a mínim pel 50% més una acció dels accionistes d'Abertis, al menys s'ha d'arribar als 100 milions d'accions i al 10,1% del capital optin per intercanviar accions especials d'Atlantia i per últim, la junta d'accionistes extraordinària d'Atlantia que s'haurà de convocar els pròxims dies ha d'aprovar l'operació i un augment de capital per permetre l'emissió dels 230 milions d'accions especials. 

En l'anunci de l'operació, Atlantia assegura que mantindrà la denominació social i la seu social de totes dues companyies.

Atlantia manifesta la seva ''intenció'' de promoure acords amb l'objectiu de reforçar tant Abertis com Atlantia en les seves respectives àrees ''d'excel·lència''. Així, Atlantia posa com exemple que està disposada a analitzar la ''reorganització'' i en el seu cas la transmissió a Abertis del control de la seva activitat a Xile, a través de la fórmula ''d'aportació'' i de la seva activitat a Brasil a través de la fórmula de ''transmissió''. 

Un 34% sobre Cellnex

En relació amb la participació d'Abertis sobre Cellnex d'un 34%, Atlantia assenyala en el seu anunci que no ''té cap intenció de realitzar una oferta obligatòria de compra sobre Cellnex per Atlantia'' i afegeix que en el ''moment que correspongui'' Atlantia es ''plantejarà la venda de la participació en Cellnex que sigui adequada''.