AstraZeneca augmenta la seva aposta pel AstraZeneca Global Hub de Barcelona i invertirà al voltant de 1.300 milions d'euros fins a l'any 2027,según va anunciar la companyia durant la celebració del primer aniversari del seu hub de I+D, que es va inaugurar el març de 2023 amb l'objectiu de convertir-se en un dels centres més grans d'excel·lència i innovació clínica a Europa.

El seu primer any, el centre ha creat més de 500 llocs de treball "altament qualificat" a Barcelona i té previst comptar amb gairebé 2.000 treballadors per a finals de 2025, duplicant les previsions de generació d'ocupació respecte a l'any anterior. L'acte ha comptat amb el suport i la participació del president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia; l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el secretari d'Estat de Ciència, Innovació i Universitats, Juan Cruz Cigudosa; entre altres representants institucionals.

El AstraZeneca Global Hub de Barcelona és el centre internacional pioner d'innovació científica que té l'objectiu d'accelerar l'arribada de la nova generació de tractaments en les cinc àrees terapèutiques clau de la companyia: oncologia; cardiovascular, renal i metabolisme; malalties respiratòries i immunologia; vacunes i immunoteràpies; i malalties rares.

Des del centre, la companyia està impulsant el desenvolupament d'estratègies disruptives, com la medicina de precisió, la genòmica, la teràpia cel·lular, l'inmuno-oncologia o la ciència de dades. Actualment, participa en 244 projectes d'investigació global i 154 estudis clínics. A través del AstraZeneca Global Hub, la companyia està fomentant la col·laboració internacional i obrint noves oportunitats amb els ecosistemes biomèdic i digital a escala local, regional i mundial.

AstraZeneca va indicar que continua potenciant amb aquest projecte la col·laboració publicoprivada amb el Govern d'Espanya, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i l'ecosistema local de salut i ciències de la vida. Dins de la inversió es contempla també la instal·lació del Hub al reconegut edifici Estel, una construcció eficient i sostenible en amb més de 25.000 metres quadrats que allotjarà el 2025 els empleats del hub en el centre de Barcelona, brindant estabilitat i suport a la infraestructura de la ciutat i sent un element més de reforç d'aquesta relació amb la resta d'actors de l'ecosistema.

El AstraZeneca Global Hub és un component essencial dins de l'estratègia global de la companyia, que té l'objectiu d'enfortir les relacions a múltiples països, atraient talent, potenciant l'excel·lència comercial i els avenços científics a nivell mundial. A través del centre, AstraZeneca aspira a enfortir la posició global de la companyia i alhora elevar la projecció d'Espanya a l'escenari internacional, fomentant oportunitats de col·laboració i connexions més enllà de les seves fronteres.

En paraules de Rick R. Suárez, president de AstraZeneca a Espanya, "Catalunya i Espanya representen entorns estratègics per escalar la contribució de AstraZeneca en I+D i excel·lència comercial a nivell global. Estem intensificant les nostres inversions en el AstraZeneca Global Hub de Barcelona amb l'objectiu d'enfortir el lideratge i la projecció d'Espanya en investigació a nivell mundial i impulsar el creixement científic i econòmic de la regió. La col·laboració publicoprivada, el suport del Govern d'Espanya, de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament de Barcelona, és fonamental per recolzar la important aposta que estem fent pel país i accelerar l'arribada de tractaments innovadors que canvien vides per als pacients de tot el món".

El president del Govern, Pedro Sánchez ha destacat que "l'aposta de AstraZeneca per Barcelona i pel nostre país reforça el lideratge d'aquesta gran ciutat en l'àmbit farmacèutic, també en el sanitari, i és un autèntic model de col·laboració publicoprivada". A més, ha afirmat que "des del Govern d'Espanya, seguirem el vostre costat avançant en el lideratge de la I+D+I Mèdica i el desenvolupament de les nostres capacitats científiques, que han de ser essencials per a un sistema sanitari públic de qualitat".

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha clausurat el primer aniversari de l'Astrazeneca Global Hub de Barcelona felicitant la companyia i mostrant el seu agraïment per "l'aposta estratègica per la ciència i la investigació a Catalunya." Així mateix, ha expressat el reconeixement per la 'inversió més alta en Catalunya en investigació i per la creació de llocs de treball de qualitat'.

A més, ha recordat que "som un país de referència en la investigació biomèdica" gràcies a apostes com aquesta que, segons ha dit, "està provocant un efecte anomenada, amb noves oportunitats, inversions i projectes." També ha volgut posar de relleu les inversions i la clara aposta de la companyia a Catalunya ja que aquest hub "aporta un factor totalment essencial com és la credibilitat i la confiança per reforçar el prestigi de la marca Catalunya a nivell internacional", ha destacat.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha subratllat que "el primer aniversari del Global Hub de AstraZeneca i el seu compromís amb la ciutat reafirma la visió de la Barcelona de 2035, que té la investigació i la salut com dos vectors claus." "El creixement de AstraZeneca en clau de ciutat i metropolitana no és casualitat, sinó que és fruit de la complicitat entre administracions i sector privat i envia un missatge clar que Barcelona és una capital científica i d'innovació de primer ordre, una capital global d'investigació en salut i biotecnologia", ha assenyalat l'alcalde, amb grans transformacions i apostes en curs com la Ciutadella del Coneixement o l'Eix Salut Diagonal.

"Celebrem que companyies tan rellevants orientades a la millora de la salut global vulguin venir a Barcelona, fent de Barcelona una ciutat millor. La pandèmia va canviar el paradigma de com aborden la ciència i la innovació les administracions públiques. De la mà de AstraZeneca, que va contribuir que sortíssim d'aquesta crisi, vull subratllar que la inversió en coneixement és una inversió social i en el benestar present i futur i que la ciència i la innovació són un motor de prosperitat", ha destacat l'alcalde.

Per la seva part, Juan Cruz Cigudosa, secretari d'Estat de Ciència, Innovació i Universitats. "El fet que AstraZeneca hagi apostat d'aquesta manera pel nostre país demostra que comptem amb un sistema de ciència i innovació atractiu i fort des dels quals desenvolupar tractaments d'avantguarda per millorar i protegir la vida de les persones", va indicar.

El AstraZeneca Global Hub de Barcelona s'ha posicionat com un generador d'ocupació qualificada i de qualitat a la regió. El 60% dels més de 500 treballadors que hi ha actualment en el centre són dones. Està compost per equips multidisciplinaris de desenvolupament clínic, assumptes regulatoris, biometria, IT i innovació digital entre altres, de 35 nacionalitats diferents.

El hub es basa en la ciència de dades i les millors solucions tecnològiques disponibles, com el Big Data, l'automatització o la Intel·ligència Artificial, per impactar positivament en la ciència i desenvolupar solucions audaces per donar resposta als grans desafiaments sociosanitaris del món. S'està consolidant un equip d'experts en digital health que donaran suport a l'equip de desenvolupament clínic a través d'accions com el reclutament de pacients, el monitoratge remot, o l'anàlisi de dades.

Ruud Dobber, Executive Vicepresident and President, Biopharmaceuticals Business Unit de AstraZeneca, ha declarat que "Espanya exerceix un paper prioritari dins de l'estratègia de creixement de AstraZeneca a nivell mundial i estem incrementant la nostra presència i la nostra col·laboració amb l'extensa xarxa de centres i professionals del país. Estem encantats de comprovar el ràpid creixement del AstraZeneca Global Hub de Barcelona, que, gràcies a la convergència de talent, creativitat i connexions d'alt valor, s'ha consolidat com un punt clau per al desenvolupament d'estratègies terapèutiques disruptives basades en la biomedicina i la ciència de dades".

Espanya s'ha posicionat com a líder en investigació farmacèutica, participant en el 43% dels 1.944 assajos clínics autoritzats a la Unió Europea sota el nou Reglament europeu d'Assajos Clínics, sent el primer país a Europa en aquest àmbit. La Bioregió de Catalunya sobresurt com a referent en l'àmbit de la salut i les ciències biomèdiques amb una xarxa que concentra 91 centres d'investigació i més de 1.300 empreses biofarmacèutiques, sanitàries, de tecnologia mèdica i de salut digital.

Tot això ha portat AstraZeneca a intensificar significativament la seva aposta per Espanya com a país prioritari dins de la seva estratègia de creixement global. L'alt nivell de la infraestructura i el talent científic local han afavorit que Espanya sigui per a la companyia el primer país europeu en nombre d'assajos clínics i el segon a nivell mundial en oncologia, només per darrere de la Xina. L'últim any, AstraZeneca ha dut a terme 323 assajos clínics a Espanya amb la col·laboració de 200 centres d'investigació i la participació de més de 6.900 pacients.