Barcelona vol ser l'encarregada de disputar la millor Copa Amèrica de la història. Així ho ha assegurat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts al Port de Barcelona en la presentació de la 37a edició de la competició. A més, el president ha afegit que aquesta competició, que arribarà a Barcelona l'any 2024, suposarà tornar a situar Catalunya al mapa esportiu mundial amb el que és considerat el tercer esdeveniment esportiu amb més impacte econòmic del món després dels Jocs Olímpics i del Mundial de Futbol que serà d'uns 1.000 milions de dòlars. En aquest sentit, Aragonès també ha volgut remarcar que l'objectiu de Catalunya ha de ser deixar un bon llegat en aquesta competició, ja que suposarà un gran impuls per a la innovació en el sector nàutic i , a grans trets, un esdeveniment amb un gran impacte positiu.

 

Així ho ha assegurat el president en una roda de premsa on també hi ha participat l’Emirates Team New Zealand, l'equip guanyador de l'última edició de la Copa Amèrica, celebrada a Nova Zelanda i que ha estat qui ha escollit Barcelona com a seu de la pròxima edició, que ha estat seleccionada per la qualitat de les instal·lacions del Port, la diversitat d'espais destinats a la competició, l'experiència de la ciutat en acollir grans esdeveniments esportius, la seva afició als esports nàutics i la seva oferta educativa i d'oci.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat l'elecció de Barcelona com a seu de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, assegurant que és "una gran notícia!", ha exclamat l'alcaldessa, que “ha de servir per a promocionar la ciutat en el món després de la pandèmia, per enfortir la tradició barcelonina d'aquest esport en una ciutat de mar i, a més, per donar una empenta al sector emergent de la innovació i la tecnologia, vinculades a la nàutica. Vull agrair a totes les institucions públiques i privades el suport i la complicitat en aquest projecte”, ha afegit.

El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha posat el Port Vell “a la disposició de la ciutat i del país per a poder disputar una Copa Amèrica que projecti Barcelona al món i que té la innovació i la sostenibilitat com a bandera”. Calvet ha afirmat que "aprofitarem les infraestructures que ja tenim en el Port i les posarem al servei de l'esdeveniment, impulsarem l'economia i l'ocupació i farem que la Copa Amèrica deixi un llegat perdurable"

 

Per la seva part, la presidenta de Barcelona Global, Aurora Catà, ha destacat que Barcelona i la Copa Amèrica de Vela comparteixen els principals valors d'inclusió, diversitat, sostenibilitat, creativitat i innovació. "L'associació de la marca Barcelona amb la Copa Amèrica de Vela és una demostració de tot el que es pot aconseguir amb una col·laboració publicoprivada. Estic convençuda que aquesta unió serà garantia d'èxit en tots els aspectes: econòmic, social, organitzatiu i per al públic".

Impacte econòmic de 1.000 milions d'euros

Les primeres estimacions indiquen que la Copa Amèrica de Vela tindria a Barcelona un impacte econòmic d'entre 900 i 1.000 milions de dòlars. L'anterior competició, celebrada a Auckland (Nova Zelanda), va generar importants beneficis econòmics i culturals i va atreure una audiència mediàtica de 940 milions espectadors.

La celebració d'aquest prestigiós esdeveniment esportiu acollirà unes 2.500 persones dels equips esportius i d'organització, que passaran molts mesos a la ciutat organitzant la competició i els equips. A més dels equips que competeixen en la Copa Amèrica de Vela, per primera vegada en la història d’aquesta competició, se celebrarà la regata de la Copa Amèrica Femenina, així com la popular regata de la Copa Amèrica Juvenil. Paral·lelament a la celebració de l'esdeveniment a Barcelona, l'edició comptarà amb el Projecte Hidrogen, centrat en el desenvolupament de motors d'hidrogen per a les embarcacions de suport.