Els pressupostos de la Generalitat per al 2019 augmenten un 7,7% la despesa dels departaments de Salut, Educació i Treball, Afers Socials i Famílies, segons ha avançat aquest dilluns el vicepresident, Pere Aragonès, als responsables de les patronals catalanes i els responsables sindicals. 

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre ha definit els pressupostos "d'expansius però raonables", i el secretari general de la UGT, Camil Ros, ha concretat que el volum de despesa és d'uns pressupostos "preretallades", amb xifres que tornen a les xifres de 2010. No obstant, tant UGT com CCOO han considerat que encara és insuficient.

L’avantprojecte preveu un increment de la despesa de 1.660 milions d’euros, dels quals 472,8 milions es destinaran a despeses de personals de les conselleries d'Educació (369,5 milions), Interior (55,6 milions), Justícia (23,5 milions) i Treball (8,6 milions), mentre que 1.171,4 milions es dedicaran a altres despeses dels departaments de Salut (522,8 milions), Treball (212,3), Eduació (103,7 milions) i Empresa i Coneixement (88,1 milions).

La proposta preveu que el departament d'Educació recuperi els nivells anteriors a la crisi, amb 4,692 docents més des del 2017; que la despesa de Salut superi a finals del 2018 els valors pre-crisi; que Interior disposi de 750 noves places de Mossos i 250 noves places de bombers.

Així mateix, contempla una partida de 300 milions d’euros per al desplegament del tercer tram de la llei de la Renda Garantida Ciutadana i la conversió de l’Institut Català de Finances en banca pública de promoció econòmica.

Segons ha sintetitzat el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, un 75% de la despesa dels pressupostos que està elaborant el Govern per a l'any que ve es destinen a despesa social, és a dir a Salut, Educació i Treball, Afers Socials i Famílies.

El president de Pimec, Josep González, ha dit que la despesa de tota la Generalitat augmenta un 6,8%. Segons han explicat els quatre representats dels agents econòmics i socials, Aragonès no ha concretat el pressupost d'ingressos ni els ha donat detalls sobre la fiscalitat.