A mitjans de desembre del 2019 l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) anunciava la creació d'una patronal "desacomplexadament independentista": AnemxFeina. La notícia sorgia del no-res, i entre les vacances de Nadal i la voràgine política de principis del 2020, l'aposta de l'ANC no ha tingut el ressò esperat. L'anunci del desembre deixava molts dubtes a l'aire i, a l'espera d'una presentació "més detallada" a la premsa que encara no s'ha donat, ElNacional.cat ha volgut esbrinar en què consisteix el projecte. 

En el seu moment, ni les principals patronals catalanes com Foment del TreballPimec o Cecot, ni els principals sindicats, no van mostrar cap tipus de preocupació. "No ens preocupa perquè dubtem que tingui repercussió", asseguraven els esmentats. Però això mateix va passar amb la candidatura independentista Eines de País a la Cambra de Comerç barcelonina: ningú la tenia en compte i es va acabar enduent la majoria absoluta del ple. I és que l'auge de l'independentisme en diverses organitzacions i institucions de representació social ha estat una realitat durant els últims mesos. La devastadora victòria de l'independentisme a la Cambra, que va posar Joan Canadell al capdavant de la institució, n'és l'exemple més evident. Però no s'acaba aquí: el creixement de la Intersindical-CSC en l'àmbit de la representació sindical, entre d'altres exemples, n'és també evidència. Però què és AnemxFeina i quins objectius té? 

Els instigadors de la patronal la descriuen com a "desacomplexadament independentista" perquè asseveren que "dissociar economia i política no té cap sentit perquè al final totes les accions polítiques acaben influint a l'economia i a l'empresariat". Així doncs, un dels propòsits és trencar amb la idea de separar economia i política i, en paraules del secretari nacional de l'ANC David Fernàndez, "l'empresariat independentista no acaba d'estar representat perquè tot i que dins de les patronals hi ha gent de tot, molts dels independentistes no han tingut opció a dir la seva". 

En aquest sentit, Fernàndez descriu la intenció d'AnemxFeina -a partir d'ara AxF- en tres objectius: "dotar de representació l'empresariat català, aportar consciència nacional i recolzar els partits independentistes". El que encara no volen fer públic és el lideratge d'AxF, perquè la intenció és "fugir del lideratge individual com Foment o Pimec". 

Independentista com a primera condició

L'Assemblea va presentar AxF com una nova 'Eina de País'. Segons ells, un dels "problemes de l'1 d'octubre del 2017 va ser falta de força i independència de l'economia", i és per aquest motiu que sota el nom Eines de País han començat diverses iniciatives, com les esmentades prèviament, per "deslligar-se de l'Ibex35 i els poders oligopolístics i opressors de l'Estat"

La presentació d'una patronal no és una casualitat tampoc. Fa uns mesos, la patronal Foment del Treball, liderada per Josep Sánchez Llibre, va portar l'ANC als tribunals per la seva campanya 'Consum estratègic', i va acabar sortint-se amb la seva i l'Assemblea va haver de tancar el web i acabar amb la campanya per potenciar les empreses catalanes i independentistes. Una guerra que ha portat a l'ANC a entrar també al món patronal. Però crear una patronal no és tan fàcil, cal arribar a un mínim de socis per obtenir un percentatge de representació, cosa que no els preocupa perquè estan "convençuts" que hi arribaran "abans de finals d'any". 

Fins el moment, la nova patronal compta ja amb unes quantes empreses adherides, tot i que han denegat fer públic el número concret. 

Fugir del model "de sempre"

Des del punt de vista empresarial el que es busca és fer "una patronal moderna, posada al dia del segle XXI". "De fet", apunta Fernàndez, "no ens agrada el concepte de patronal perquè evoca a directius, i nosaltres no ho som. Nosaltres som el teixit català: empresaris i emprenedors". En altres paraules: "anem a favor de la petita i mitjana empresa que el que vol és que no li posin el peu al coll". 

Així doncs, segons els seus impulsors, la idea és que AxF "canviï el model" habitual de les patronals per esdevenir una formació "àmpliament implantada al territori, amb tecnologia 4.0 i no amb edificis que paguen els socis", explica amb to irònic Fernàndez. Una de les crítiques de l'AxF a les patronals existents és que, segons diuen, ofereixen serveis als seus socis i "cobren per tot en comptes de promocionar que entre ells facin negocis". 

D'aquesta manera es llança la crítica al model de patronal que coneixem, asseverant que "hem de superar la relació i el cliché de patronals amb un president que és l'amo i un model de relacions laborals dissenyat per aquells que ens volen sotmesos". I és que segons Fernàndez, un dels problemes és "aquesta mania de traçar una línia entre empresaris i treballadors és una línia estratègica per enfrontar-nos". 

Foment i Pimec: la crítica

I Foment i Pimec, on queden? Segons l'Assemblea, aquestes dues patronals -les majoritàries a Catalunya- "no representen a tot l'empresariat" i els critiquen que tenen un model "antiquat", també a nivell polític. "Foment seguirà sempre en la línia espanyola i Pimec juga a la puta i la ramoneta", critiquen. En aquesta línia, "AxF és políticament independentista i va dirigida als empresaris decebuts de com funcionen les patronals perquè no els representen ni política ni empresarialment". 

Segons AxF, el percentatge de socis de Pimec i Foment respecte totes les empreses de Catalunya és un percentatge "ínfim". Un desmarcatge clar: "Nosaltres estem molt allunyats de la seva manera de fer; per fer una cosa semblant a Foment o Pimec, no ens hi posem".