L'Associació Espanyola de l'Economia Digital (Adigital) i Tech Barcelona han formalitzat aquest dimarts una aliança per potenciar l'ecosistema emprenedor, principalment mitjançant un treball conjunt per incidir en polítiques públiques. L'acord l'han presentat en roda de premsa el director general d'Adigital, César Tello, i el conseller delegat de Tech Barcelona, Miquel Martí, als qui han acompanyat el director general d'Innovació i Emprenedoria de la Generalitat, Lluís Juncà; el comissionat de Promoció de la ciutat de l'Ajuntament de Barcelona, Pau Solanilla; i la directora general d'Innovació de Foment del Treball, Maria Mora.
Aquesta col·laboració pivotarà sobre dos eixos: "la col·laboració en assumptes d'agenda pública" i compartir dinàmiques de coneixement, el que les dues associacions engloben sota el paraigua "lab". El primer objectiu és donar amb "una regulació intel·ligent que promogui la innovació", segons ha apuntat Tello, més si és possible en un moment en el qual el govern central ja ha aprovat el Projecte de Llei de Startups. Martí ha afegit que això passa per "evitar al màxim la burocratització" i, en aquest sentit, estan treballant tant Adigital com Tech Barcelona com Foment, segons ha prosseguit Mora, que ha dit que ja s'han elaborat un conjunt d'esmenes que es presentaran ben aviat.
Segons un informe d'Adigital i Boston Consulting Group, la digitalització de l'economia espanyola va aconseguir el 22% del PIB el 2020, any marcat per la pandèmia del coronavirus, tres punts més que el 2019. El 2020, l'impacte directe de l'economia digital en el PIB va ser del 10,9%, davant del 9% de 2019, amb un ritme de creixement molt superior al de 0,9 punts registrat en els exercicis anteriors. Amb tot, l'objectiu és que la digitalització de l'economia espanyola se situï en el 40% del PIB per a 2030 i d'aquí neix també la formalització d'aquesta aliança.
Tello també ha lloat l'ecosistema emprenedor de Barcelona i ha dit que seria "absurd" que Madrid intentés replicar el mateix, de manera que aquesta aliança ha de servir també per fer "complementàries" totes dues capitals, tenint en compte que "cada territori té les seves especificitats". "És un nou tipus de competició: no va de rivalitats interestatals, és una competició mundial", s'hi ha mostrat d'acord Martí.
En aquest punt ha intervingut Juncà, que ha remarcat que la Generalitat té una "actitud que fuig de la ingenuïtat i la desmemòria", per la qual cosa malgrat celebrar la col·laboració amb Madrid sap de les "pressions" que de vegades existeixen per afavorir la capital espanyola en perjudici de Barcelona. Abans, Solanilla ha celebrat el "cas d'èxit" que és la ciutat barcelonina, si bé ha repassat alguns dels reptes que comporta aquesta nova economia, com "repensar el contracte social", minimitzar "la concentració de la productivitat en poques mans" o posar remei a la "bretxa digital".