La sinistralitat laboral va créixer a Catalunya durant l'any passat, quan es van produir 82 morts, 60 al lloc de treball i 22 mentre anaven o tornaven de la feina. En total, es van detectar 242.083 accidents laborals, un increment de l'1,66% respecte al 2017, any en què 78 persones van morir a la feina. A aquestes xifres s'hi han d'afegir les set víctimes mortals d'accidents laborals en els dos primers mesos de l'any. Són dades de l'informe 'Sinistralitat laboral a Catalunya 2017-2018', elaborat pel sindicat UGT de Catalunya i que ha presentat la seva secretària de política sindical, Núria Gilgado.

Gilgado ha lamentat la "precarietat" del sistema laboral, ha acusat el sistema de mútues de "mala praxi" i ha denunciat que les dones estan infrarepresentades en les estadístiques d'accidentalitat a la feina, que no inclouen malalties psicosocials. A més, ha assegurat que gran part dels accidents relacionats amb el treball es podrien haver evitat si les empreses complissin la normativa de prevenció laboral. Per la sindicalista, aquestes dades reflecteixen un mercat laboral "precari" i "insegur" i que segueix "empitjorant" des de 2013. Des de llavors, les xifres de mortalitat a la feina han augmentat any rere any, ha recordat. 

Aquesta tendència a l'alça, ha dit, demostra el deteriorament del sistema com a conseqüència de la crisi econòmica i la reforma laboral. "La precarietat mata", ha assegurat Gilgado. "Les coses no només no milloren sinó que continuem anant a pitjor. Després de cinc anys amb l'economia creixent un 2%, les empreses segueixen sense fer inversió en riscos laborals", ha lamentat.

En total, durant el 2018 es van detectar 94.695 accidents laborals amb baixa, un 3,82% més que l'any anterior. D'aquests, la gran majoria van ser lleus i 511 greus. Els accidents 'in itinere' també van augmentar, en aquest cas un 5,92%, xifra que suposa un total de 19.653. Des d'UGT han insistit que un de cada cinc accidents laborals greus són accidents de trànsit.