El Banc Sabadell i els sindicats han celebrat aquest dimarts la segona reunió per acordar l'ERO presentat pel banc la setmana passada. En aquesta nova reunió, el Sabadell ha plantejat als sindicats un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de 1.900 treballadors, un 86% dels afectats serà de la xarxa d'oficines, és a dir 1.639 empleats, mentre que la resta seran dels centres corporatius.

Alhora, el Sabadell també vol que l'ERO afecti unes 500 sucursals, concretament, la companyia preveu tancar 320 oficines i convertir-ne 180 en un model de "caixa avançada", segons fonts coneixedores de la negociació. Aquesta és la proposta que ha traslladat l'empresa als sindicats, rebutjada "amb la màxima rotunditat".

En la reunió d'aquest dimarts, el Banc Sabadell ha entregat un avenç de l'informe tècnic, però CCOO ha criticat la "falta de concreció i anàlisi" en les explicacions. "El que trobem a faltar és la justificació dels salaris milionaris de la direcció o perquè hi ha suficient solvència per repartir un 30% del benefici en dividends", ha criticat en un comunicat.

Trobar vies alternatives a l'ERO

En la mateixa roda de premsa, CCOO recorda que l'objectiu d'aquestes reunions és intentar obrir vies alternatives per evitar un ERO o minimitzar-ne els efectes i ha acusat l'empresa de "mala fe negociadora" i de "faltar el respecte" a la representació dels treballadors i la plantilla.

Davant aquesta situació, el sindicat ha assegurat que negociarà "fins a on faci falta" per la defensa de l'ocupació de tota la plantilla del Banc Sabadell, un sistema de prejubilacions i baixes incentivades, "l'absoluta voluntarietat" d'adscripció a l'ERO, condicions de sortida beneficioses per als empleats i mesures "no traumàtiques".

No hi ha justificant per a l'ERO

Per la seva banda, la UGT ha assegurat que "no hi ha cap causa que justifiqui" l'ERO i ha destacat la "incompatibilitat" de l'expedient amb les últimes notícies de l'entitat. El Banc Sabadell ha contractat gairebé 200 nous gestors per a la xarxa d'oficines aquest exercici i té previst repartir dividends quan l'acció pugi. Així mateix, el sindicat ha denunciat que la direcció de l'entitat financera no hagi presentat altres opcions, com l'adhesió voluntària a un pla de desvinculacions.

La sortida dels 1.900 treballadors del banc suposa una retallada del 12,5% de la plantilla. La mesura de l'ERO està emmarcada dins el pla estratègic presentat el maig passat pel conseller delegat del Banc Sabadell, César González Bueno, que contempla ajustos d'uns 100 milions d'euros fins al primer semestre de 2022. A banda de la reducció de plantilla, l'entitat també preveu una transformació del seu model de banca 'retail' i assolir uns beneficis al voltant dels 700 milions el 2023.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat