Banc Sabadell ha obtingut un benefici de 220 milions d'euros en el primer semestre del 2021, un 51,5 % més que l'any anterior, per la millora del marge i la reducció de costos, i ha anunciat la seva intenció de recuperar el pagament de dividend en efectiu

El grup ha crescut en aquests sis mesos en ingressos i inversió creditícia i ha comptat amb l'aportació positiva de TSB, la seva filial britànica, que ha guanyat uns 58,8 milions d'euros fins al juny després del seu pla d'ajust, que preveu tancar abans del previst, segons ha informat l'entitat bancària.

En aquest sentit, el conseller delegat del grup, César González-Bueno ha destacat que “tanquem el semestre amb uns resultats positius, creixent en ingressos i en inversió creditícia. El full de ruta que estableix el nostre pla estratègic per a la transformació de l'entitat avança adequadament”. A més, el primer executiu del banc català s'ha referit al seu torn a “l'aportació al grup cada vegada major del nostre negoci al Regne Unit”, TSB.

Per la seva part el director financer de Banc Sabadell, Leopoldo Alvear, ha destacat que “estem veient ja resultats palpables en la millora de l'eficiència i estalvi de costos que esperem que continuïn tenint una evolució positiva en els pròxims trimestres; això se suma a la tendència de millora dels ingressos i a la normalització dels nivells de provisions”.

És "raonable i prudent" tornar al dividend

En una roda de premsa per presentar els resultats, González-Bueno, ha considerat "raonable i prudent" destinar el 30% del benefici d'aquest 2021 als dividends, una decisió que el banc prendrà formalment al setembre i que compta amb l'aval del Banc Central Europeu (BCE), que ha decidit aixecar el veto als dividends de la banca europea setze mesos després.

Per això, el consell d'administració ha anunciat la seva intenció de restablir la distribució de dividend en efectiu als seus accionistes. L'entitat vol establir un pay-out del 30% en efectiu sobre els resultats anuals de 2021, en línia amb el diàleg que està en curs amb el supervisor.

A més, González-Bueno ha assegurat que el banc "està en condicions d'afrontar aquest dividend prudent del 30%" gràcies a l'evolució positiva del negoci, les projeccions de capital per als pròxims anys i fins i tot el test d'estrès al qual s'ha sotmès l'entitat i els resultats de la qual es coneixeran aquest divendres.

El primer executiu del Sabadell, però no ha volgut avançar com ha afrontat el Sabadell l'examen de l'Autoritat Bancària Europea (EBA), però ha insistit que el tema del 'pay-out' és fruit d'un "diàleg continuat" amb el supervisor i que a aquest "li ha semblat raonable i prudent". Ha apuntat que la mesura avançada avui es prendrà formalment al setembre, encara que banc i supervisors estan "alineats" en aquesta decisió, per la qual cosa no veu risc en ella.

Ingressos negoci bancari

Els ingressos del negoci bancari, que engloben el marge d'interessos i les comissions netes, han assolit els 2.395 milions a tancament del segon trimestre, un 0,7 % més que l'any passat. En concret, el marge d'interessos se situa als 1.685 milions, un 1,1 % interanual menys, mentre que les comissions netes sumen 709 milions, un 5,4 % més, pel bon comportament dels serveis associats a comptes a la vista, targetes i fons d'inversió.

César González-Bueno - Europa Press

César González-Bueno, conseller delegat de Banc Sabadell / EP​

En paral·lel, els costos del grup han disminuït un 3,2% respecte al primer semestre de 2020, situant-se en els 1.512 milions d'euros. "Tanquem el semestre amb uns resultats positius, creixent en ingressos i en inversió creditícia. El full de ruta que estableix el nostre pla estratègic per a la transformació de l'entitat avança adequadament", destaca en un comunicat González-Bueno.

Bon comportament en borsa

Arran d'aquests bons resultats, el Banc Sabadell puja aquest dijous en Borsa després d'anunciar la seva intenció de restablir el pagament de dividend en efectiu, que seria del 30% del benefici. A la una del migdia les accions del Sabadell cotitzaven a 0,602 euros, pujant així un 7,43% en la jornada d'avui, sent el valor que més puja de l'IBEX. De fet, en tot aquest 2021 des de principi d’any, el Sabadell s'ha revalorat un 70,17%.

Els inversors estan premiant avui al Sabadell la decisió de voler tornar al dividend en anticipar l'objectiu de repartir un 30% del benefici de 2021, després que el Banc Central Europeu (BCE) hagi decidit aixecar el veto als dividends de la banca europea setze mesos després.

Saldo creditici

L'entitat ha tancat el semestre amb un saldo creditici de 152.515 milions d'euros, la qual cosa suposa un creixement del 6,2 % anual i de l'1,5 % trimestral, impulsat pel bon comportament de les hipoteques a Espanya i Regne Unit, així com per la bona marxa del crèdit comercial a empreses, pimes i autònoms.

La producció hipotecària, segons destaca el Sabadell, supera ja nivells prepandèmia i arriba als 1.487 milions d'euros, un 116 % més que en 2020. A 30 de juny, l'entitat ha disposat 9.000 milions d'euros de finançament ICO d'un total de 12.000 milions concedits.

Els recursos de clients en balanç totalitzen 157.345 milions (+6,6 % interanual), mentre que els de fora de balanç sumen 40.736 milions (-2,4 %). Els saldos de comptes a la vista ascendeixen a 140.028 milions d'euros, amb un increment del 13 % interanual, i els dipòsits a termini totalitzen 17.645 milions, un 26 % menys que en l'exercici anterior.

Operacions rellevants

César González-Bueno ressalta així mateix "l'aportació al grup cada vegada major" de TSB, el negoci a Regne Unit, amb una contribució positiva al compte de resultats del grup de 39 milions d'euros.

En els últims mesos, el Sabadell ha dut a terme dues operacions corporatives rellevants: la venda del 51,65 % de la seva participació a BancSabadell d'Andorra a MoraBanc per uns 67 milions d'euros i la venda del seu negoci de dipositaria institucional a BNP Paribas per uns 115 milions.

Imatge principal, la torre del Banc Sabadell a Barcelona / Europa Press