Al voltant d'un 30% dels millennials, la generació que ha nascut entre el 1978 i el 1999, reconeix que no pot estalviar per la jubilació perquè manca d'ingressos suficients, segons es desprèn d'un estudi realitzat pel BBVA. Al detall, tal com es revela en l'informe Els millennials davant la jubilació, només quatre de cada deu enquestats poden destinar part dels seus ingressos a un producte d'estalvi destinat a les pensions

Per fer aquest estudi, el BBVA va realitzar un total de 434 enquestes a Catalunya, que es componen d'un qüestionari de 12 minuts, que es van efectuar entre el 16 de setembre i el 15 d'octubre. 

millennials

Un grup de joves esperant l'autobús 

Un salari insuficient per estalviar

En concret, dels que no estalvien, el 60% asseguren que el seu salari és insuficient per fer-ho.  A més, el 49% dels millennials estan convençuts que, quan es jubilin, no rebran cap mena de pensió pública alhora que han mostrat poca confiança amb l'actual sistema de pensions. 

D'altra banda, l'estudi del BBVA també posa de manifest que tan sols un 19% ha començat a estalviar per a la jubilació. En el cas dels que encara no ho han fet, més de la meitat, concretament un 58%, considera que seria convenient començar a estalviar. A més, els enquestats consideren que els 38 anys és l'edat mitjana per a començar a estalviar per la jubilació. 

Pel que fa a l'edat a la qual es volen jubilar existeix un consens i una àmplia majoria no vol que aquesta sigui més enllà dels 65 anys. A més, un terç dels preguntats els hi agradaria fer-ho tan aviat com sigui possible. Per contra un 5% no es vol jubilar mai o prefereixen endarrerir l'edat tant com faci  falta. A més, un 48% no ha pensat en aquesta opció i un 16% restant desitjaria fer-ho a una edat mitjana de 63 anys. Ara bé, tot i donar edat concreta, dues terceres parts no confien a poder-se jubilar quan ells prefereixin.

Reforma del sistema de pensions

Davant aquesta situació, un 81% dels enquestats, aposta per reformar el sistema de pensions, dels quals un 60% valoren que s'ha de realitzar una modificació profunda. De fet, només un terç dels enquestats creuen que el model actual del sistema de pensions és l'ideal.

Principalment, un 41% dels enquestats, opinen que s'ha de realitzar un nou càlcul per a les pensions a través del qual cada jubilat cobri en funció del que ha cotitzat durant la seva vida laboral. En canvi, un 31% ha escollit la segona opció que es basa a reduir l'import de les pensions més altes. També s'han mostrat favorables que s'implementi un sistema de pensions públiques que es pugui complementar amb un estalvi privat, que es promogui des de les empreses o pels mateixos treballadors. 

A més, un 64% dels enquestats pensen que seria convenient que el Govern espanyol incrementi els incentius fiscals per aquelles empreses que ofereixen plans de pensions als seus empleats. En aquest context, un 68% defensa que s'ha d'exigir a les empreses que una part de la retribució dels assalariats hauria de realitzar mitjançant plans de jubilació. Amb tot, una gran majoria, exactament un 75%, diuen que l'adhesió dels treballadors a aquest sistema ha de ser voluntària. 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat