El Departament d'Empresa i Coneixement ha ampliat amb 1,3 milions d'euros la línia d'ajudes directes per a autònoms i empreses del sector del turisme de la Cerdanya i el Ripollès, una xifra que ara superarà els 3,5 milions d'euros.

Tal com ha informat aquest divendres la Generalitat, l'Agència Catalana de Turisme (ACT) repartirà els fons entre els 422 beneficiaris de les ajudes, 204 de la Cerdanya i 218 del Ripollès, destinades a pal·liar els efectes del tancament perimetral d'aquestes comarques a causa dels rebrots de coronavirus en aquestes comarques.

 

Ampliació de les ajudes del sector turístic

La línia va ser oberta el 14 de gener, inicialment dotada de 2.224.500 euros en ajudes per al sector. Des d'aleshores, la gran majoria d'autònoms i empreses del sector turístic situades en aquestes comarques ja han cobrat la subvenció. Gràcies a l'ampliació d'1,3 milions anunciada avui, la resta ho farà la setmana que ve. S'estima que les ajudes oscil·len entre els 1.500 i els 10.000 euros, en funció del tipus del negoci beneficiari.

Segona la conselleria, els receptors de les ajudes del sector es divideixen així: un 67 % són empreses d'allotjament turístic o explotadores d'habitatges d'ús turístic, un 26 % són establiments i activitats d'interès turístic, un 4 % són agències de viatges i un 3 % guies de turisme i muntanya.

 

Ajudes pel sector de la restauració

D'altra banda, 889 autònoms i pimes del sector de la restauració de la Cerdanya i el Ripollès ja han cobrat aquesta setmana les subvencions de la línia d'ajudes oberta el mateix dia 14 de gener. Aquest fons va ser dotat d'1.961.500 euros, i de la mateixa manera que el sector turístic, tenia com a objectiu ajudar a mantenir la continuïtat dels negocis de la zona, castigats per la crisi sanitària. En aquest cas, les ajudes anaven dels 1.500 als 3.000 euros.

Aquestes ajudes van ser reclamades urgentment després de la decisió presa el 22 de desembre de l'any passat de tancar les dues comarques gironines fins al 6 de gener, una decisió que va causar ràbia i indignació per als alcaldes i els empresaris de la zona. Aquesta decisió exprés va enganxar a molts negocis de la restauració "amb les neveres plenes", agreujant encara més les pèrdues sofertes en el sector al llarg de l'any passat.

 

Foto principal: bar tancat a Alp, municipi de la Cerdanya / ACN