Enviar manuscrits a una editorial i rebre un "no ens interessa, gràcies" com a resposta és una sensació relativament comuna entre molts escriptors novells que volen iniciar-se en el tortuós camí de la literatura, però la situació no és tan corrent quan l'autor del manuscrit és un dels directors de cinema més reputats del món, té més d'un Oscar a la vitrina i el seu nom és Woody Allen

Per molt que costi de creure, al director de Manhattan o Match Point li ha resultat francament difícil trobar una editorial decidida a publicar A propósito de nada, un llibre de memòries que Allen ha enviat en els darrers anys a més de cinc editorials i que en un gir inesperat dels fets ha acabat editant Arcade Publishing després que l'editorial Hachette, amb qui tenia el contracte signat i que havia de publicar el llibre el pròxim 7 d'abril, es fes finalment enrere per la pressió dels seus propis treballadors.

Bardem i Woody Allen  wikimedai

Woody Allen, juntament amb Penélope Cruz, Javier Bardem i Scarlett Johansson durant el rodatge de Vicky, Cristina, Barcelona. (Font: Viquipèdia)

Ahir, sense avís previ ni campanya de llançament al darrere, A propósito de nada va arribar a les llibreries americanes pocs dies després que Hachette decidís no tirar endavant el projecte. Els motius? Més de setanta treballadors de l'editorial amenaçaven de plegar si el segell novaiorquès publicava les memòries del que, per a bona part de l'opinió pública americana, és un abusador sexual.

A part d'això, però, resulta que Hachette va publicar fa poc diversos treballs de Roman Farrow destapant els abusos sexuals de Harvey Weinstein a la indústria de Hoollywood i amb els quals el fill de Mia Farrow i del mateix Woody Allen va guanyar un Pullitzer. Sorprès, Roman Farrow mateix, després de conèixer que Hachette publicaria les memòries d'Allen, va publicar un tuit en el qual es mostrava desagradablement sorprès davant l'evident contradicció de la seva editorial, capaç de publicar-li llibres d'investigació sobre abusos sexuals a les altes esferes del cinema i, al mateix temps, editar les memòries d'un director acusat d'abusar de la seva pròpia filla.

Tal bon punt Hachette va trencar el contracte amb Allen, Arcade Publishing va encoratjar-se a publicar les memòries del realitzador jueu que ahir van arribar al gran públic, malgrat que als Estats Units -i especialment a Nova York- la vida comercial també s'ha començat a veure afectada pel coronavirus. En una nota on clarament s'al·ludia al periple de l'autor de Vicky, Cristina, Barcelona per trobar algú que li edités el llibre, la nova editorial d'Allen remarcava que "En aquests temps estranys en els quuals sovint la veritat es qualifica de "fake news", com a editorial preferim donar veu a un artista respectat en lloc de fer cas als que intenten silenciar-lo."

Segons l'editorial, les memòries -que arribaran a Espanya el 21 de maig de la mà d'Alianza Editorial- estan dedicades a la seva dona Soon-Yi Previn i parlen de l'adolescència d'Allen a Nova York, de la seva fugaç història d'amor amb Diane Keaton i de secrets mai no explicats sobre els rodatges de clàssics del cinema del sXX com d'Annie Hall o Hannah i les seves germanes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat