En la primera entrega dels Vius del Revers, el cicle d'actuacions en exclusiva del cultural de ElNacional.cat, el cantautor solsoní Roger Mas interpreta des de l'auditori del Centre Cívic Can Déu de Les Corts 'Totes les flors', tema que dona títol al seu nou disc, treball que veurà la llum aquest pròxim divendres 17 de setembre. 

 

25 anys i una dècada

Aquest 2021 Roger Mas, una de les veus fonamentals del nostre mapa sonor, arriba als 25 anys de trajectòria, efemèride que el cantautor solsoní celebra amb la publicació de Totes les flors, un disc del que explica que li ha pres tota una dècada. "A la casa d'enlloc (2010) va ser l'últim disc amb lletres sense despistar", descobreix Mas. "Després va venir el disc amb la Cobla Sant Jordi (2012), que va ser molt divertit. Més tard va venir Irredempt (2015), que em venia molt de gust perquè no havia fet mai un disc jo sol amb la guitarra. Em feia molta il·lusió defensar això. I Parnàs (2018) va ser el fet de voler recollir en un sol disc tots els poemes que havia anat musicant". Per salvar aquests 25 anys, Roger Mas diu que havia de publicar un disc nou. Aquest sortirà divendres vinent, dia 17 de setembre.

Connectant amb les emocions

Roger Mas se sincera i admet que feia anys que tenia ganes de dir coses, però no li venia gens de gust compartir-les. Després de 25 anys confessa que ha trobat la manera de fer-ho. "He fet servir el mateix recurs que feia servir quan començava: convertir les lletres en poesia i amagar en la poètica allò que vull dir, però que no vull que s'entengui". Aquesta ha estat la fórmula que ha fet servir per amagar els significat dels seus versos.

roger mas 4
Roger Mas és el protagonista de la primera entrega del cicle d'actuacions exclusives 'Vius del Revers'. Foto: Sergi Alcàzar

"Vull connectar amb el públic, però sense acabar d'explicar tot el que canto. L'important és connectar amb les emocions. No cal explicar-nos. La carnassa, quan l'exposes, embruta. I a més, la gràcia és que els significants estiguin oberts. Això és el que també m'agrada com oient. És el que feien cantautors com Leonard Cohen: intuïes que les seves lletres anaven a fondo, però no acabaves d'entendre què volia dir realment. No s'ha de concretar.

Buscant el somriure

Totes les flors és un disc que li ha portat 10 anys fer, però les cançons són d'ara, les ha escrit en els darrers mesos. "Alguna part d'alguna cançó és antiga, però tot és bastant recent, sí". Amb tot, Roger Mas explica que les cançons han de reposar. "Necessiten que les deixis un temps, i que tornis a elles per polir-les i netejar-les. Una feina, aquesta, que m'agrada molt". Musicalment Totes les flors és un disc que, del més tel·lúric al més elèctric, des del més folk al més blues, recull tots els Roger Mas que ha anat mostrant al llarg dels anys. "Ho he fet conscientment. Ha estat una decisió voluntària, el mostrar totes les meves facetes com a creador". Mas també destaca queTotes les flors és un disc que busca desacomplexadament el somriure. "Tots hem passat el que hem passat amb la pandèmia i jo tenia ganes de fer un disc per riure".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat