El conseller de Cultura, Santi Vila, ha rebutjat aquest divendres traslladar a l'Aragó les 97 obres d'art del Monestir de Sixena que hi ha al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), perquè no hi ha sentència ferma.

La Generalitat ha presentat aquesta setmana una petició de nul·litat per deixar sense efecte la resolució provisional del jutjat de primera instància número 1 d'Osca que obliga al trasllat de les obres el 25 de juliol. "Aquesta resolució col·lideix amb la legislació catalana i, per tant, és impossible donar-hi compliment", ha sentenciat Vila.

Vila també ha avançat que s'han començat a estudiar altres accions legals, de les quals no n'ha volgut donar detalls, que s'emprendran els pròxims dies perquè, diu, seria un "error" el trasllat d'aquestes obres d'art. Pel que fa a la possibilitat que des de l'Aragó es demani la intervenció de la policia judicial si no els arriben les obres el 25 de juliol, Vila espera que hi hagi un sentit de "prudència" des del punt de vista jurídic i de "proporcionalitat" i la jutgessa atengui els arguments del Govern.