Amb la ressaca dels Premis Gaudí 2023, les ganes d'endinsar-se en les seves propostes creix exponencialment: molts apassionats del cinema ja només desitgen que arribi el cap de setmana per poder fer el visionat de les pel·lícules anuals més destacades del cinema català. Moltes d'elles esperen a les sales de cinema que els espectadors s'hi acostin, com Pacifiction, Mantícora o Un año, una noche, però també són moltes les que ja estan disponibles en plataformes com Netflix, Filmin o Movistar Plus. On es poden veure les pel·lícules nominades i guanyadores dels Premis Gaudí?

🟠 Guanyadors dels Premis Gaudí 2023: llista completa de pel·lícules i artistes
 

🟠 Alcarràs es corona als Premis Gaudí de l'adeu a Agustí Villaronga
 

🟠 Les millors fotos de la catifa vermella dels Premis Gaudí 2023

 

manticora
Mantícora, de Carlos Vermut, pot veure's al cinema.

On es poden veure les pel·lícules dels Premis Gaudí 2023?

Pel·lícules dels Premis Gaudí a Netflix

Una de les pel·lícules que pot veure's a la popular plataforma des del novembre passat és Los renglones torcidos de Dios, dirigida per Oriol Paulo i interpretada per Bárbara Lennie i Eduard Fernández. També està disponible a la plataforma Malnazidos, la proposta de Javier Ruiz Caldera que mescla el fenomen dels zombies amb la guerra civil espanyola.

Pel·lícules dels Premis Gaudí a Filmin

Sens dubte, la plataforma catalana és la que més pel·lícules destacades dels Premis Gaudí acull en el seu extens catàleg. Algunes d'elles que ja estan disponibles són Nosaltres no ens matarem amb pistoles, de Maria Ripoll; o Tolyatti Adrift, de Laura Sisteró; La isla de Bergman, Mia Hansen-Løve; Mi vacío y yo, d'Adrián Silvestre o Petite maman, de Céline Sciamma. També s'hi poden gaudir el curtmetratge Harta i el documental Oswald. El falsificador, de Kike Maíllo, que també s'estrena aquest dimecres 25 de gener a TV3. Altres es preveu que hi arribin en breu i ja tenen data oficial d'estrena a la plataforma. Girasoles silvestre, de Jaime Rosales, hi serà a partir del 3 de febrer, mentre que l'òpera prima de Mikel Gurrea, Surohi arribarà el 24 de març. 

Girasoles silvestres
Oriol Pla i Anna Castillo protagonitzen Girasoles silvestres.

Pel·lícules dels Premis Gaudí a Movistar Plus

La pel·lícula catalana de l'any, Alcarràs, pot veure's a la plataforma de Movistar Plus, tot i que també a Prime Video sota mur de pagament. Cinco lobitos, el film d'Alauda Ruiz de Azúa que protagonitza Laia Costa, també està disponible, igual que La peor persona del mundo, proposta noruega de Joachim Trier.

Les estrenes al cinema d'algunes pel·lícules dels Premis Gaudí 

Però el gran gruix de les pel·lícules nominades i guanyadores als Premis Gaudí 2023 encara no s'han estrenat a plataformes, però sí que esperen a les sales del cinema perquè els espectadors puguin gaudir-les a la gran pantalla. És el cas d'Un año, una noche, El fred que crema, Pacifiction, La maternal o Mantícora. La proposta cinematogràfica La casa entre los cactus va estrenar-se el passat setembre, mentre que Vasil va arribar als cinemes a l'octubre i Historias para no contar ho va fer el novembre, tot i que les tres encara poden veure's en algunes sales. El documental d'Isabel Coixet que retrata els abusos sexuals d'un professor de l'Aula de Teatre de Lleida, El sostre groc, també es pot veure en varis cinemes.