Hi havia qui afirmava que els dinosaures podien arribar a córrer a velocitats de fins a 50 km/h. En els darrers temps els especialistes han descobert que aquesta afirmació era molt temerària. Els paleontòlegs han conclòs que alguns dinosaures, com el tiranosaure rex, podien córrer, com a molt, a 25 km/hora. Ara s'ha presentat una aplicació amb la que es pot calcular la velocitat a què es movia un dinosaure a partir de la longitud de la seva gambada i de la seva petjada. La mateixa aplicació pot calcular el pes o la mida d'un dinosaure a partir de la mida dels seus ossos. Aquest programa ha esta elaborat pel professor Antoni Monleón Getino, del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la Universitat de Barcelona (UB), en col·laboració amb Biel Stela de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Animar als joves

Aquesta aplicació pretén ser una eina pedagògica i divulgativa per ensenyar al públic més jove alguns secrets que amaguen els esquelets dels dinosaures. Aquesta eina s'ha usat recentment per analitzar la Trix, la femella de Tyrannosaurus rex descoberta a Montana (als Estats Units) el setembre del 2013 pel paleontòleg Anne Schulp i pel biòleg Freek Vonk, i que aquests mesos es pot veure al CosmoCaixa. Aquest esquelet de fa uns 67 milions d’anys ha estat perfectament restaurat, i és excepcional perquè conserva el 80% del seu volum ossi original. Els seus ossos estan en molt bon estat, sense deformar, gràcies a que va quedar recobert de sorra quan va morir. Antoni Monleón ha participat en l'assessorament a aquesta exposició a través del Grup de Recerca de Bioestadística i Bioinformàtica.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat