"Jo he vingut aquí per liar-la parda i punt. Sóc un gilipolles, però he posat en dubte tot un estat". És un dels versos de Poemes per no tornar, el nou àlbum que el raper mallorquí Valtònyc ha publicat aquest dimarts. En el seu nou treball relata com han estat "33 dies exactes tancat a una casa sense poder sortir". El disc, que compta amb cinc cançons, és una retrospectiva personal que ell mateix s'ha encarregat de registrar, mesclar i masteritzar el disc a Brussel·les, on es va exiliar a principis de juny per no haver d'entrar a la presó a complir la condemna. Les lletres, amb un toc intimista, reflecteixen els estats d'ànim i vivències del raper durant aquests mesos. 


A la peça Mimetisme, una de les principals del nou àlbum, s'entreveu l'estat d'ànim de l'artista durant els seus dies tancat. "Tot és el mateix sense mi, seguirà tot rodant quan no siguis aquí, res mor, tot es transforma", canta. Parla d'un estiu "lluny de casa vivint un hivern cognitiu" o de "sa cara oculta de sa pruna" on admet que no serà "políticament correcte en aquestes altures" i parla de treure el cava "si se carreguen un fatxa".

El to reivindicatiu és present a totes les cançons. Canta que l'han fet "màrtir d'una causa justa" però que no és "la llum" de ningú. 

Valtònyc està actualment exiliat a Brussel·les, Bèlgica, pendent d'un recurs presentat per la fiscalia belga, que actua en nom de l'estat espanyol. La resolució s'ha de fer pública el 6 de novembre, quan el jutge ha de decidir si accepta el recurs o avala la primera decisió judicial de rebutjar l'euroorde. Fins ara la justícia espanyola no ha aconseguit cap de les extradicions polítiques que ha demanat. Sigui quina sigui la decisió, el raper encara té opció a un últim recurs.