100 mesures. Mesures… tardanes. Però mesures! No n’esteu al cas? Resulta que el Govern la setmana passada va anunciar 100 mesures per potenciar l’ús del català després d’un consell executiu extraordinari sobre llengua. 100 mesures o, dit d’una altra manera, un pla de xoc que ha de servir per revertir la situació d’emergència del català en diferents àmbits i de manera efectiva. JA ERA HORA!

100 mesures o, dit d’una altra manera, un pla de xoc que ha de servir per revertir la situació d’emergència del català en diferents àmbits i de manera efectiva. JA ERA HORA!

Estimats lectors, adonem-nos-en: els catalans sempre hem de prendre mesures dràstiques (com ara fer consells extraordinaris) perquè no fem les coses bé quan toca. Perquè… Quants anys fa que hi ha professors que imparteixen la seva matèria en castellà a l’escola, a l’institut i a la universitat? I que no ens podem treure el carnet de conduir en català? No us heu parat mai a pensar quants anys fa que reclamem el català a la justícia i altres àmbits de l’administració? Ah!, i… quants anys fa que ens queixem de ser discriminats lingüísticament dia rere dia? I que no podem ser atesos en català a la salut pública del nostre país? La resposta no és exacta ni precisa, però és innegable i unànime: MASSA ANYS!

Estimats lectors, adonem-nos-en: els catalans sempre hem de prendre mesures dràstiques (com ara fer consells extraordinaris) perquè no fem les coses bé quan toca

El retrocés de l’ús social del català, els atacs permanents a la nostra llengua per part de l’Estat, el procés (o no procés), el 25 % de castellà a escoles i instituts... Tot suma. O més ben dit, tot resta! I cada patacada ens pesa més, perquè lluitar pel català és esgotador. Però no podem defallir: el nostre convenciment i l’estima cap a la llengua farà que continuem lluitant pel que volem, una llengua normalitzada i apta per a tots els àmbits amb uns parlants segurs, desacomplexats i fidels a la seva llengua. 

El retrocés de l’ús social del català, els atacs permanents a la nostra llengua per part de l’Estat, el procés (o no procés), el 25 % de castellà a escoles i instituts... Tot suma

Bé, almenys el presi va anunciar aquestes mesures i accions fent una mica d’autocrítica (una mica i prou) i va reconèixer que “durant massa temps no hem prestat prou atenció a l’estat de la llengua”. A més, a la compareixença, també va dir que “tornar a fer avançar la llengua catalana és una prioritat del govern del país”. En definitiva, el Govern s’ha compromès: modificarà la llei de consum per garantir l’atenció en català, formarà docents perquè tinguin eines per mantenir i transmetre el català a les aules, revisarà els protocols de Mossos i bombers, fomentarà el català a les autoescoles, incorporarà referents lingüístics als centres de salut, farà formacions per millorar l’atenció a la gent gran i cursets als jutges… Ara “només” queda complir amb tot això! I, tal com diu la dita: “val més tard, in extremis, perquè toca, a última hora, per fer campanya, de cara a la galeria, ràpid i malament… que mai!”