La Universitat de Barcelona torna a ser la universitat més innovadora de l'Estat per tercer any consecutiu segons el rànquing Reuters Top 100: Europe's Most Innovative Universities. Aquesta classificació determina les institucions que més contribueixen a progressar en ciència, a la invenció de noves tecnologies i a l'impuls de l'economia global.

El rànquing ha situat la UB a la posició 69 i es consolida entre les 100 institucions més innovadores a nivell mundial. A Espanya, encapçala la llista seguidament de la Politècnica de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València

La Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica) lidera el rànquing mundial seguida per l'Imperial College de Londres i la prestigiosa Universitat de Cambridge.

L'ordre d'aquesta llista el determina el nombre de sol·licituds patents, la relació entre les demandes sol·licitades i concedides i l'impacte comercial de la recerca bàsica de la universitat calculat a través de la citació d'articles acadèmics de la institució. La UB va fer un total de 93 sol·licituds entre 2011 i 2016, i se li van concedir el 61,3%.

L'encarregada de les tasques de transferència de coneixements de la UB es la Fundació Bosch i Gimpera.

Les 100 institucions seleccionades han estat escollides d'un primer grup de 600 de tot el món. La reducció va dependre de les institucions que van registrar almenys 50 patents a l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (WIPO) entre 2011 i 2016. Finalment, han estat avaluades segons deu mètriques diferents relacionades amb les publicacions, les patents i la recerca bàsica, entre altres.