Assegura el crític i divulgador cultural Oriol Rosell que som el país que més odia el reggaeton. Sap de què parla. Tot i no ser un fidel del gènere, acaba de publicar Matar al papito. Por qué no te gusta el reguetón (y a tus hijos sí), assaig, interessantíssim, en què analitza per què aquest és, actualment, el gènere favorit dels joves a casa nostra i el més repudiat pels adults.

Paradigma de la seva teoria ha estat la nova edició del Reggaeton Beach Festival, que ha reunit unes 50.000 persones entre dissabte i diumenge a la seva nova ubicació: la Fira de Barcelona - Gran Via. Nova casa, però mateix esperit: música urbana d'essència llatina, molt de perreo i una comunitat entregada (amb àmplia majoria de dones: segons l'organització el 70% del públic assistent ha estat femení) que no falta mai a la cita. Tu l'odies, però el teu fill ha estat tot el cap de setmana ballant reggaeton.

La litúrgia de cada estiu 

“La música pop-rock blanca, la que escoltàvem nosaltres, ja no serveix per satisfer els desitjos, les il·lusions, les pors i les angoixes dels joves", prosseguia en la seva explicació Rosell. "Quan intentes parlar seriosament d’aquest tema, et salten a la jugular", emfatitzava el professor i periodista cultural, que no recorda cap fenomen juvenil "que hagi provocat una indignació tan profunda entre els adults com el reggaeton, La joventut té altres necessitats, altres discursos, i això ho cobreix la música urbana”, apuntava l’autor. Tu no hi aniries mai, perquè no l'entens, però el Reggaeton Beach Festival (esdeveniment itinerant que aquest cap de setmana també s'ha celebrat simultàniament a Madrid, a Madrid, en caps de setmana anteriors ja va aterrar a Tenerife, Benidorm, Mallorca, i els pròxims cap de setmana ho farà a Torrevieja, Nigrán, Castelló i Málaga), ja s'ha consolidat entre els joves com una cita estival imperdible des que va néixer a Badalona el 2017. Poc després va canviar d'ubicació instal·lant-se al Fòrum, i després d'un breu pas pel circuit de Montmeló, aquest any ha celebrat la seva nova edició a la Fira Barcelona - Gran Via. Nova llar que, segons els seus organitzadors, segons declaracions recollides per l'agència ACN, ha fet que el públic hagi pogut gaudir d'una millor mobilitat per accedir-hi amb transport públic. “Som un festival diürn i la gent vol serveis a prop”, més quan la teva parròquia de fidels és tan jove com la del RBF.

El Reggaeton Beach Festival ha reunit 50.000 joves aquest cap de setmana a la Fira de Barcelona - Gran Via / Foto: Pau Cortina / ACN

El RBF ha deixat clar que el reggaeton, lluny de ser una moda passatgera, és, com en el seu moment va ser la Ruta del Bakalao o la Makina catalana, una cultura juvenil que ha trobat en el festival la seva gran litúrgia anual

Al llarg de la seva (encara) breu història, el Reggaeton Beach Festival ha reunit alguns dels noms més importants del gènere. Figures com l'ara número 1 indiscutible d'aquest ritme, Bad Bunny, Karol G, Rauw Alejandro o Daddy Yankee han estat caps de cartell del festival d'edicions anteriors. Enguany la programació tampoc no ha decebut els entusiastes, que entre dissabte i diumenge han vibrat amb les actuacions d'artistes com Chencho Corleone, Sech, Justin Quiles, El Alfa, Bryant Myers, Blessd o Almighty. “Ens sentim referents”, afirmen des de l'organització fent balanç de l'edició d'enguany. “Ja som el festival de música urbana més important d’Europa”. Part de raó tenen, perquè aquest cap de setmana el Reggaeton Beach Festival no només ha consolidat una nova etapa en una nova casa, sinó que ha deixat clar que el reggaeton, lluny de ser una moda passatgera, continua sent, com en el seu moment va ser la Ruta del Bakalao o la Makina catalana, una cultura juvenil que ha trobat en el festival la seva gran litúrgia anual. Per molt que a tu ni t'agradi ni ho entenguis.