El Born Centre de Cultura i Memòria ha convocat aquesta setmana una activitat, els Triàlegs Ciutat i Memòria, per tal de debatre sobre "Monument, poder i comunitat". L'activitat, que compta amb destacats experts, artistes i activistes locals i estrangers en temàtica memorialística, s’organitza, principalment, mitjançant debats amb tres ponents, tot i que també inclou una obra de microteatre, un passeig urbà, la presentació del Diccionario de memòria històrica i una actuació musical a càrrec de Marina Rossell. El gruix de les activitats se celebraran entre el dijous 22 i el divendres 23. El cicle és coorganitzat entre El Born CCM, la Universitat de Barcelona i l’Institut dels Passats Presents de l’Ajuntament de Barcelona.

triàlegs al born

Foto: Twitter @ElBornCCM.

La nova memòria de vells fets

El seminari combinava la vessant teòrica amb una anàlisi de propostes pràctiques de cara a novetats en l’àmbit de la memòria en les zones urbanes. S’ha debatut sobre el problema de la proliferació de les celebracions de memòria. S’ha plantejat quins nous formats poden usar-se per substituir els vells. S’ha debatut sobre quin paper tenen les poblacions procedents de la immigració en les diades commemoratives. S’ha parlat de com fer compatibles les diferents memòries del passat que conviuen en un mateix entorn urbà. I, sobretot, s’ha volgut plantejar quin és el futur commemoratiu de les ciutats.

Triàlegs

En els triàlegs es plantejarà el paper que tenen ateneus, centres cívics i altres iniciatives de la societat civil en la memòria, amb la participació de representants d'entitats barcelonines. Però també hi haurà una mesa centrada en les polítiques transnacionals de memòria, en un moment en què cada cop hi ha més temes que s'aborden de forma simultània a diferents països. Un altre dels triàlegs, amb la participació de Ricard Vinyes, Comissionat de la Memòria Històrica de l'Ajuntament de Barcelona, ha comparat les polítiques de Barcelona, Medellín i Copenhaguen; i el quart analitza la relació entre representativitat, imatge, documentació i transmissió en el cas de la memòria històrica. Les ponències principals del cicle van a càrrec de Gustavo Butinx (Lima), Robert Jan van Pelt (Ontario), Patrizia Dogliani (Bolonya) i Carles Guerra i Xavier Ribas (Barcelona - Brighton).

El Diccionario de la memòria

El dimecres el Born, en el marc d'aquesta activitat, va acollir la presentació del Diccionario de la memoria colectiva de l’editorial Gedisa. Es tracta d’una obra coordinada per Ricard Vinyes. Es tracta d'una feina col·lectiva, realitzada per gairebé 200 especialistes, que inclou 264 entrades sobre temes vinculats a la memòria, amb especial interés per als casos espanyol i llatinoamericà. El diccionari se centra en els processos històrics traumàtics viscuts a aquests territoris en els segles XX i XXI, i va acompanyat de nombrosos materials gràfics. L'objectiu és fer arribar les reflexions dels experts a un públic ampli, d'una forma documentada però lleugera. S'hi inclouen entrades com "Fosas comunes", "Gulag", "Valle de los Caídos", "Ebro (mito, batalla, lugar de memoria)", "Exilio", "Hiroshima y Nagasaki", "Campos de concentración y exterminio" o "Bombardeo".

La Model, com a clausura

La Model, com a edifici emblemàtic de la repressió durant l’edat contemporània a Catalunya, ha estat l’espai triat per fer una ruta comentada el dissabte pel matí. Però per a acudir-hi, cal reserva prèvia.