Fa un mes i mig, l'editorial RBA comunicava que havia concedit el seu premi de novel·la policíaca, dotat amb 125.000 euros, a Walter Mosley per Traición, la seva darrera obra. D'aquesta forma l'autor de les novel·les del detectiu Easy Rawlings, com El demonio vestido de azul Betty la negra se sumava a una llista d'il·lustres guardonats que incloïa des d'Andrea Camilleri fins a Philip Kerr, passant per Ian Rankin o Benjamin Black. La novel·la premiada, Traición, no està protagonitzada per Easy Rawlings,sinó per l'ex policia Joe King Oliver, un nou personatge que Mosley no descarta que protagonitzi noves obres, i que no parla de Los Angeles als anys 1950 i 1960, sinó que situa la seva acció en el Nova York actual.

Walter mosley RBA

Foto: RBA.

Desfilada de misèries

Walter Mosley, hereu de clàssics com Chandler o Hammet, a Traición torna a recuperar l'esperit més pur de la novel·la negra submergint-nos en els aspectes més foscos de la societat nord-americana. Un món de drogues, d'extorsió, de robatoris, d'assassinats, de tortures... I, com a les novel·les negres més clàssiques, els baixos fons tenen connexió directa amb les elits socials. Els pitjors delinqüents no són els dels ghettos, que sovint acaben a la presó, sinó els de les grans cases, que amb freqüència gaudeixen de pràctica impunitat. King Oliver és un caçador, però de sobte es troba empaitat per algú que probablement actua des de dalt. En una ocasió anterior King, quan era policia, ja va ser acusat falsament i va veure la seva carrera destruïda per una maquinació; en el moment en què se situa la trama de la novel·la, Oliver torna a ser perseguit i ha de fugir per intentar evitar ser capturat pels que l'encalcen, que són molts i molt poderosos.

Avançar amb el passat

King Oliver és un individu que no dubta en actuar de forma brutal, quan cal. Però que tampoc dubta en ajudar la gent, fins i tot si això suposa, de tant en tant, ignorar les seves obligacions legals. Això implica que es crea tota una xarxa social que no l'abandonarà, ni en els moments més durs. El detectiu d'aquesta novel·la és un home que intenta fer justícia amb l'ajut de tot tipus de fugitius, però també dels vells col·legues de la policia. King Oliver acaba essent un pont entre dos mons, però sempre amb un comportament moralment irreprotxable. De fet, l'únic problema que té el protagonista és haver estat massa aficionat a les dones 10 anys abans; la seva vida ha estat destruïda per haver-se deixat arrossegar al llit per una dona. Aquest és, sens dubte, l'aspecte menys sòlid de la novel·la. El personatge principal és tan modèlic, tan irreprotxable, que acaba fatigant al lector. És un Robin Hood modern, sense escletxes, ficat en un univers de podridura.

Tornar als orígens

Tot i això, sens dubte, Traición té el millor de Mosley, la seva capacitat d'enfonsar-se en laberints de violència, agressivitat i delinqüència. King Oliver està ficat en el pitjor del pitjor, però, en paral·lel, intenta construir-se un univers particular en el què sobreviure a la podridura de l'ambient. I és el contrast entre aquests dos mons el que dona a Traición l'inconfudible segell Mosley, el que va fer triomfar La muerte escarlata, Beso canela Betty la negra.