Els promotors del Museu Hermitage, que s'ha d'ubicar al port de Barcelona, a la zona de l'Hotel W, han anunciat que han encarregat el projecte a l'arquitecte japonès Toyo Ito, premi Pritzker 2013, un dels arquitectes més influents dels darrers temps. Toyo Ito ja té diverses construccions a Barcelona, com les torres de la Fira de l'Hospitalet (Hotel Porta Fira i Torre Realia BCN) o l'aparthotel Suites Avenue del Passeig de Gràcia. Els promotors de l'Hermitage li han volgut atorgar el projecte per tal de mantenir el vincle d'aquest artista amb Catalunya.

Hospitalet de Llobregat   Plaza de Europa, Torres de Toyo Ito (Torres Porta Fira), Hotel Porta Fira y Torre Realia BCN zarateman wikipedia

Les Torres de la Fira. Foto: Zarateman.

El Port de Barcelona ha iniciat la tramitació del projecte. Ja ho ha publicat al seu butlletí oficial i ha completat l'ordenació interna de l'espai portuari per tal d'acollir la infraestructura cultural al costat del mar. L'edifici comptarà amb una superfície d'uns 16.000 metres quadrats en quatre nivells, presidit per un gran vestíbul d'altura total. Tindrà façana als quatre vents, amb formes sinuoses.

Barcelona   Aparthotel Suites Avenue Barcelona Luxe, obra de Toyo Ito en Passeig de Gràcia Zarateman wikipedia

Aparthotel Suites Avenue, al Passeig de Gràcia, de Toyo Ito. Foto: Zarateman.

El projecte es presenta com una subseu de la gran pinacoteca de Sant Petersburg (que ja té instal·lacions semblants a Àmsterdam, Kazan, Ferrara, Vladivostok, Víborg, Omsk i Vílnius. Vol unir art i ciència en un relat museològic que va ser formalitzat pel pensador Jorge Wagensberg (mort al març). Es tracta d'un projecte basat en la inversió privada, que es preveu que generi ingressos nets al Port. El projecte va ser apadrinat per Sixte Cambra, l'antic president del Port de Barcelona i ara l'ajuda a impulsar Mercè Conesa, la seva successora.

Aquest projecte fa temps que es discuteix i acumula retards. Ara, perquè el projecte tiri endavant, caldria que el Port aprovés el projecte definitiu i en formalitzés la concessió. Després seria necessari que l'Ajuntament de Barcelona, que s'ha mostrat reticent al projecte, lliurés la corresponent llicència d'obres. Colau ha afirmat que tan sols donarà el seu necessari suport a la iniciativa si n'està clara la viabilitat econòmica.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat