Avui s'ha presentat, a Girona, el festival Temporada Alta, una de les grans cites teatrals del nostre país, que portarà un centenar d'espectacles (amb 223 funcions) als escenaris de Girona, de Salt i d'altres localitats de la demarcació del 6 d'octubre al 9 de desembre. Una programació molt eclèctica, protagonitzada pel teatre però que deixa molt d'espai per a d'altres arts escèniques, pensada per a un públic molt divers; va del Tricicle a les propostes més arriscades de teatre contemporani. La programació completa es pot consultar a la pàgina web d'aquest festival, on també es poden comprar les entrades.

t hits 002 David Ruano (9)

Hits d'El Tricicle. Foto: David Ruano.

Un doble programa shakespirià i de caràcter internacional serà l’encarregat d’obrir aquesta nova edició de Temporada Alta. Estarà composat de Macbettu (teatre físic de la mà d’Alesandro Serra) i de Measure for Measure de la Royal Shakesperare Company dirigit pel seu director actual, Gregory Doran. Serà l’11 d’octubre al Teatre Municipal de Girona i donarà el tret de sortida a una programació d’espectacles que recull propostes internacionals (27 muntatges), produccions i coproduccions del festival (25), obres de creació contemporània (30) i de dramatúrgia catalana (56) amb un total de 96 espectacles i 223 funcions.

Mesura per mesura Copy Helen Maybanks

Measure for Measure, de la Royal Shakespeare Company.

En la seva 28a edició, el festival reviu textos clàssics de Rodoreda, Pinter, Lorca, Bertrana, Zweig, Walser o Verdaguer, i programa obres d’autoria contemporània i nova creació d’autors com Tolcachir, Blanco, El Conde de Torrefiel...  
 
Un any més manté l’aposta per la programació internacional amb 27 títols de noms consagrats i noves veus, com Alessandro Serra, Thomas Ostermeier, Dada Masilo, TG Stan, Tiago Rodrígues o Oskaras Korsunovas, entre d’altres.
 
Temporada Alta presenta 25 coproduccions, algunes d’elles amb dramaturgs i directors internacionals com la brasilera Christiane Jatahy o Angélica Liddell.

Giselle Copy  John Hogg

Giselle, de Dada Masilo i The Dance Factory. Foto: John Fogg.

El festival segueix apostant pel talent català amb directors i dramaturgs consagrats i emergents de les arts escèniques, com Joan Ollé, Àlex Rigola, Rosa Maria Sardà, Clàudia Cedó, Jordi Oriol, entre d’altres.
 
El IX Torneig de Dramatúrgia reunirà joves autors com Marc González de la Varga, Laura Gost, Alejo Levis, Daniel J. Meyer, Concha Milla, Sílvia Navarro, Adrián Novella i Alícia Serrat.
 
Connexió Iberoamèrica, el cicle dedicat a l’escena llatinoamericana, torna amb força i inclou Ostia de Sergio Blanco, un dels autors més interessants del panorama teatral actual, Próximo de Claudio Tolcachir, i Tula de Lagartijas tiradas al sol, creadors ja habituals de Temporada Alta.

Trahisons Harold Pinter   TG Stan

Trahisons, de Harold Pinter, del col·lectiu Stop Thinking About Names.

El festival també es compromet amb la transformació social. Així, torna el projecte A Tempo, amb la Fundació La Ciutat Invisible que, per tercer any consecutiu, dona l’oportunitat que durant el curs escolar 2019-2020 el professorat es coordini amb diferents agents culturals per transformar l’aula a través de les arts.  Les visites d’artistes a les escoles i l’assistència a assajos generals o funcions de forma gratuïta en són una via.  Enguany, a la iniciativa d’aquest projecte educatiu se suma una nova iniciativa per portar gent jove al teatre -una de les grans preocupacions actualment de programadors i equipaments-, un programa fet per als joves i per joves: Artèria.

 

Foto de portada: Macbettu, d'Alessandro Serra.