Amb un aforament del 50% i a la Sala Petita, s'ha aixecat aquest dijous el teló de la nova temporada del Teatre Nacional de Catalunya (TNC). La pandèmia ha modificat el paisatge habitual d'un inici de curs, també dalt de l'escenari, on s'hi ha estrenat 'Decameró': una col·lecció de monòlegs incòmodes sorgits de la pandèmia i per encàrrec a dramaturgs, filòsofs, sociòlegs, poetes i activistes (Lluïsa Cunillé, Narcís Comadira, Cristina Morales, Najat El Hachmi, Perejaume o Davide Carnevali, entre altres). "Hem volgut anar fins alguns llocs indòmits, és el que el temps ens està reclamant", ha dit a l'ACN el director de l'equipament, Xavier Albertí, abans de prometre als espectadors que aquí els cuidaran "la salut i també l'ànima."

Melcior Casals interpreta monòleg Poesia Zlatan Manifest per un nou teatre Davide Carnevali Decameró TNC ACN

Melcior Casals interpreta el monòleg 'Poesia per l’Zlatan (Manifest per un nou teatre)', de Davide Carnevali, a 'Decameró', al TNC / ACN

"Els espectadors han de saber que sempre que vinguin al TNC estaran en un lloc on no només els cuidarem la salut, també la seva ànima", ha promès el director, Xavier Albertí, abans d'arrencar la funció d'aquest dijous, que obria la temporada del teatre públic. "Un espectacle especial per un temps especial", ha indicat sobre l'obra que poden veure fins el 25 d'octubre únicament 133 espectadors per funció (el 50% de l'aforament de la Sala Petita). En un any normal l'espectacle inaugural s'hauria allotjat a la Sala Gran del teatre, però en aquest cas la primera estrena al gran amfiteatre del TNC no arribarà fins al desembre, amb 'L'Hèroe' de Santiago Rusiñol que dirigirà Lurdes Barba.

Un espectacle per "aquest temps"

"No ha de ser 'només' un espectacle, no podem començar la temporada des de les garanties de la tècnica teatral i hem volgut anar fins alguns llocs indòmits, desconeguts, segurament més propensos a l'accés que a la contenció, però segurament és el que el temps ens està demanant", reflexionava Albertí abans de la funció en declaracions a l'ACN.

Amb aquesta premissa, el TNC va encarregar a deu persones de professions diverses que escriguessin sobre "la realitat", a propòsit o influïts per aquests temps de pandèmia. Però sense voluntat de fer un espectacle "sobre la pandèmia", ha remarcat el director, i sense una tesi única, els monòlegs aborden temes i problemàtiques com la desigualtat social, l'aïllament i la soledat, la relació amb la natura o les contradiccions de la pròpia dramatúrgia en moments com l'actual.

Els monòlegs i els seus artífexs

Els petits muntatges d'aquest 'Decameró' són 'Fantasmes de la nit (Un nocturn)', de Narcís Comadira amb direcció de Marta Angelat amb Víctor Pi; 'Poesia per l'Zlatan (Manifest per un nou teatre)', de Davide Carnevali amb traducció d'Albert Arribas, direcció de Ferran Dordal Lalueza amb Melcior Casals; 'La llum del futur no deixa ni per un instant de ferir-nos', de Marta Marín-Dòmine amb direcció d'Yvette Vigatà i amb Carol Muakuku; 'Tàntal', de Dimitris Dimitriadis amb traducció de Joan Casas, i direcció d'Albert Arribas i amb Sàskia Giró.

El decàleg de muntatges el completen 'Fam', de Najat El Hachmi amb direcció d'Ester Nadal amb Adriana Fuertes; 'Saliva legal', de Cristina Morales amb direcció de Neus Suñé amb Desirée Cascales Xalma; 'L'arboricultor', de Perejaume amb direcció de Mia Parcerisa amb Paula Blanco; 'L’esperança cega', de Gregorio Luri amb direcció de Glòria Balañà Altimira amb Pepo Blasco; 'Una visita al Museu Criminològic', de Lluïsa Cunillé amb direcció d'Imma Colomer amb Lina Lambert; 'L’ull de la matèria', de Valère Novarina amb traducció d'Albert Arribas, direcció de Xavier Albertí i amb Oriol Genís.

Oriol Genís interpreta monòleg L’ull de la matèria Valère Novarina Decameró TNC ACN

Oriol Genís interpreta el monòleg 'L’ull de la matèria', de Valère Novarina, a 'Decameró', al TNC / ACN

Xavier Albertí assistia avui a la seva darrera inauguració de temporada al capdavant del TNC, ja que el seu mandat culmina a l'estiu del 2021. El director ha tret transcendència a les complexitats d'aquest últim any, ple d'incerteses per la pandèmia, i ha recordat que des de la seva entrada a la casa ha afrontat dificultats començant per la reducció pressupostària del 30% que es va trobar només d'entrar.

"Aquesta darrera temporada no és major ni menor, és la que els temps ens reclamen i ens sentim molt compromesos. "I creuem els dits perquè la pandèmia no ens dificulti excessivament el seu desenvolupament", ha desitjat per últim.

Activitats paral·leles

'Decameró' comptarà amb activitats paral·leles com un col·loqui a la mateixa sala el dia 9 d'octubre, després de la funció, amb entrada lliure per als assistents a la funció; també el cicle de cinema 'Per amor a les Arts' amb la projecció d''Il Decameró' a la Filmoteca de Catalunya, el dia 13, i també es podrà aconseguir el llibre 'Decameró' a 3 euros en venda al vestíbul mentre l'espectacle estigui en cartell.

 

Imatge principal: Desirée Cascales Xalma interpreta el monòleg 'Saliva legal', de Cristina Morales, a 'Decameró' al TNC / ACN