L’exposició ja presentada IA: Intel·ligència artificial; la fotògrafa, cineasta i artista Agnès Varda, referent desapareguda el 2019; Subúrbia. La construcció del somni americà, una mostra sobre el suburbi americà; i Amazònies. El futur ancestral, que parla sobre els grans reptes de l’Amazònia d’avui, són alguns dels grans protagonistes de la propera temporada expositiva del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Un projecte ambiciós i transversal que el 2024 girarà al voltant de tres grans àmbits temàtics: la ciutat, el planeta i la creació, tres eixos que pretenen mirar cap al futur i plantejar qüestions sobre cap a on ens dirigim, una mirada que va del detall més concret al més genèric. "El CCCB torna a pensar en la ciutat en un moment en què la ciutat ho necessita més que mai, per rearmar-la intel·lectualment i posar al centre la seva virtut política, que és ajuntar molta gent diversa perquè hi visqui en pau", ha explicat Judit Carrera, directora de l'entitat.

Segons Carrera, el CCCB ja ha deixat enrere els efectes de la pandèmia i torna a ser l'espai d'acollida, divulgació, producció i cultura que sempre ha sigut. Tot això es resumeix en unes xifres destacades que, un altre any, tornen a demostrar la importància del Centre a la ciutat de Barcelona, amb un 12% més de públic presencial i un total de 366.000 visitants, a l'espera d'acabar aquest mes de desembre. A més, ha celebrat que disposarà l’any que ve d’un pressupost de 15,5 milions d’euros, un 13,9% més que el 2023 i la quantitat més elevada de la seva història. Entre els noms destacats que ja estan confirmats i que el proper any visitaran el CCCB per fer-hi xerrades, conferències o activitats hi ha Adania Shibli, escriptora palestina cancel·lada a la Fira de Frankfurt; Brenda Navarro, escriptora mexicana; Helga Nowotny, una de les grans precursores de la IA; Scholastique Mukasonga, autora ruandesa; o Margaret Crawford, catedràtica a Berkeley i una de les grans urbanistes nord americanes.

039ec324 2b96 476b 8dad 7d35cff72115

Suburbios, la mirada d'Agnès Varda i l'Amazones com a preservació del món

Del 19 de març al 8 de setembre es podrà visitar la mostra Subúrbia. La construcció del somni americà, comissariada per Philip Engel i amb l’assessorament de Francesc Muñoz. L’exposició presenta una història cultural del suburbi americà, explorant les diverses implicacions polítiques de la seva consolidació, les conseqüències ecològiques de la seva dependència dels combustibles fòssils i els clarobscurs de gènere i racials que han puntuat una trajectòria històrica on segregació i assignacions de gènere servien als discursos hegemònics, ha destacat el Centre. L’exposició incorpora materials històrics, fotografies, il·lustracions i instal·lacions artístiques de creadors tan destacats com Joel Meyerowitz, Norman Rockwell, Nina Leen, Bill Owens, Todd Hido, Angela Strassheim, Ed Templeton, Gabriele Galimberti, Jessica Chou, Weronicka Gesicka, Gregory Crewdson o Elías León Siminiani.

Hi seguirà una exposició dedicada a la fotògrafa, cineasta i artista, Agnès Varda, del 17 de juliol al 8 de desembre de 2024. La mostra, comissariada per Florence Tissot amb la col·laboració de Rosalie Varda, compta amb l’assessorament d’Imma Merino per la seva adaptació al CCCB. L’exposició està formada per cites, fragments d’entrevistes, objectes artístics, documents i una detallada mirada al procés creatiu de l’artista. “Varda reflecteix molt bé l’esperit del CCCB, va cultivar diferents gèneres i llenguatges culturals”, ha indicat Carrera. 

0002b4a9 6148 4dd2 af38 9bcd0bf7e4fc

A més, també es podrà gaudir d'una exposició sobre l'Amazònies comissariada per Claudi Carreras i que es podrà visitar del 12 de novembre de 2024 al 27 d'abril de 2025. La mostra aborda la importància estratègica de la preservació de la regió amazònica a nivell global. S’hi exposen els darrers estudis que evidencien la rellevància dels ecosistemes amazònics en la preservació del nostre món i presenta un recorregut immersiu per diferents projectes, així com treballs d’artistes de la regió que abordaran des de pràctiques diferents els grans reptes de l’Amazònia d’avui. Carrera creu que "no és una mirada apocalíptica sobre l'Amazònia, sinó que és un cant d'amor cap a la natura i el planeta que sempre està per sobre dels estats nació. El projecte és una invitació a posar en valor i aprendre de les tradicions indígenes que no separen mai natura de cultura".

Cinema, debats i programes de mediació

El Centre de Cultura Contemporània continua sent porta del cinema i dels projectes audiovisuals, acollint festivals com el D'A o l'Alternativa, i seguirà sent la seu oficial a Barcelona de l'Exposició World Press Photo durant la tardor del 2024. També serà un niu de debats i conferències interessants que giraran al voltant de temes com la tecnologia o Europa, en un any en què hi haurà eleccions europees. A més, el CCCB també vol reforçar el programa de mediació, que el 2024 es dividirà en tres eixos de treball: Raval, Educació i Creació i recerca. El compromís amb el barri del Raval es tradueix de manera especial en dos grans projectes: l’educatiu Escola en residència, que ja ha arribat a la seva quarta edició, i Apadrina el teu equipament, un projecte de la Fundació Tot Raval que treballa per potenciar la relació entre els centres educatius i els equipaments culturals del barri, i en el qual el Centre hi participa molt activament. Aquest curs apadrina 5 equipaments que involucren més de 400 estudiants de diverses escoles de Primària, Secundària i graus formatius. Altres iniciatives són Exploracions urbanes o PostData.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!