Pep Cruanyes, president de la Comissió per la Dignitat, i Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, han presentat conjuntament la campanya "Alliberem pobles i ciutats dels símbols feixistes", sota el lema "Justícia per als crims del franquisme". Una quarantena d'entitats s'han sumat a aquesta campanya. Criden a les administracions públiques a prendre la iniciativa per acabar per sempre amb els monuments i altres emblemes del franquisme. Cruanyes ha fet alguna reflexió molt dura: "alguna cosa s'ha fet malament" quan tants anys després de la mort de Franco "encara hi ha monuments feixistes en peu".

Contra la consulta de Tortosa

Pep Cruanyes s'ha posicionat en contra de la consulta de Tortosa. Creu que el debat sobre el monument de la Batalla de l'Ebre, "no és un afer local, sinó un afer de país", perquè "és una vergonya per al país sencer i no tan sols per a Tortosa". "El franquisme no té lloc a la nostra societat", ha afirmat, tot mostrant-se en contra de la consulta. Creu que el monument no es pot transformar, reinterpretar ni "tunejar". I, contra els que argumenten que la presència de símbols religiosos justifica el manteniment del monument, ha argumentat: "el manteniment de símbols cristians sobre símbols feixistes és una vergonya per als veritables cristians". Cruanyes creu que la consulta no resoldrà res si guanya el manteniment i la reinterpretació, perquè la proposta no s'ha concretat, i no indica què es vol fer en el futur en el monument. En cas d'aprovar-se el manteniment, probablement es mantindrà l'estètica feixista i continuarà vulnerant la Llei de la Memòria. Òmnium s'ha manifestat en contra de la participació en aquesta consulta, perquè considera que vulnera la legislació existent.

Òmnium, entre les víctimes

Jordi Cuixart ha recordat que el feixisme és ben viu a Europa, i ha posta com exemple la situació d'Aústria. Argumenta que als Països Catalans, el feixisme és un afer encara més punyent, perquè el feixisme va suposar un atac directe contra el territori durant 40 anys. Cuixart ha explicat que Òmnium es considera obligat a sumar-se a aquesta iniciativa, perquè aquesta organització va ser tancada pel feixisme, i per tant es pot considerar víctima del franquisme. Cuixart crida a la responsabilitat de les institucions, que segons ell haurien de vetllar perquè no es banalitzi el franquisme, "una de les etapes més dures de la nostra societat". I ha conclòs: "No volem que Catalunya sigui una excepció a allò que es fa a tot Europa", tot recordant que seria impensable trovar monuments nazis a Alemanya o feixistes a Itàlia. 

Altres mesures

Cruanyes ha valorat positivament que es retirés a Franco el títol de fill adoptiu de Tortosa, i anima a altres ajuntaments a fer el mateix. Però es mostra sorprés perquè calgui prendre aquestes mesures en l'actualitat, ja que la Llei de la Memòria i diverses resolucions del Parlament les van decretar fa molts anys. I ha demanat que hi hagi actuacions coordinades per tal de garantir la retirada ràpida de tots els símbols franquistes.

Contra la reinterpretació

El manifest d'Òmnium Cultural i la Comissió de la Dignitat es mostra contrari a qualsevol tipus de reinterpretació: "la simbologia que defineix tot monument no pot ser transformada ni refigurada sense obtenir un resultat contradictori que mai esborrarà la seva dedicatòria original". Aquesta posició és contrària a la que defensen d'altres organismes, que creuen que la reinterpretació d'un monument és, justament, la forma de no oblidar els crims del passat.

Cobrir el silenci

El manifest reclama també que els edificis i espais públics que han estat escenaris de la repressió "han de ser senyalitzats i contextualitzats indicant-ne els fets que hi van ocórrer i la seva significació". Es vol transmetre a les futures generacions allò que el franquisme i la transició van silenciar. Això suposaria intervenir, també, a determinats edificis públics, com la Jefatura de Via Laietana, on s'hi van practicar tot tipus de tortures contra els opositors al règim.

 

Fotografia de portada: els directius d'algunes de les organitzacions adherides a la campanya. Òmnium Cultural.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat