Tothom ha passat en algun moment o altre prop d'algun arxiu, però és poca la gent que hi ha entrat. Els arxius contenen material d'interés per als historiadors, però també d'altres que poden ser d'utilitat per als particulars. La Setmana dels Arxius pretén aproximar els arxius als ciutadans, perquè aquests sàpiguen que és un recurs al seu abast, i perquè siguin conscient de la varietat de materials que s'hi conserva al seu interior: cartes, fotografies, mapes, documentació oficial, vídeos, mapes... El passat a l'abast de qualsevol.

Durant aquesta setmana, els arxius catalans donen el tret de sortida a la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius, durant la qual s’ha programat prop d’una seixantena d’activitats culturals a tot Catalunya per donar a conèixer aquests equipaments culturals, garants de la conservació i preservació dels documents. Moltes d'elles són molt pràctiques: des de tallers per ensenyar a conservar les fotos familiars fins a trobades per a identificar personatges a fotografies antigues d'esdeveniments locals, passant per jornades de portes obertes on s'ensenya la utilitat d'un determinat arxiu per als particulars.

Les activitats organitzades pels arxius s’adrecen a tots els públics amb un ampli ventall d’opcions, entre exposicions, cursos, conferències, jornades de portes obertes o tallers. Els arxius ofereixen visites guiades com la de l’Arxiu Nacional de Catalunya, la de l’Arxiu Històric de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la de l’Arxiu de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i la visita guiada als fons indians de l’arxiu municipal de Lloret de Mar, entre altres visites a arxius municipals i comarcals. 

Entre les exposicions programades cal fer un esment especial a la commemoració  de l’Arxiu Històric de Tarragona dels seus 75 anys al servei de la societat; l’exposició fotogràfica “Conspiracions. Antoni Bernad” de l’Arxiu Nacional de Catalunya i la mostra virtual sobre el compositor i músic Jaume Ventura Tort de l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet de Llobregat.  L’Arxiu Municipal d’Esplugues de Llobregat, tot coincidint amb el 140è aniversari del naixement de l’arquitecte Josep Maria Jujol, organitza la conferència “Jujol: els materials d'arxiu per a la construcció d'una tesi”. Pel que fa als tallers i cursos, destaquen un “Curs de conservació preventiva de fotografies” organitzat per l’Arxiu Històric de Lleida o el “Taller de descripció de correspondència” de l’Arxiu Municipal de Granollers.

Altres activitats són: “L'enigma dels carrilets” un street scape organitzat pel grup d’arxivers del Baix Empordà; la visita virtual a l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre utilitzant ulleres 3D i el tast de vins d’Alella maridats amb documents i delicadeses del Maresme, a l’Arxiu Comarcal del Maresme.

Un any més, el Departament de Cultura posa a disposició de la ciutadania l’agenda en línia de la Setmana dels Arxius on es poden consultar, a més, altres novetats dels arxius catalans: http://patrimoni.gencat.cat/ca/SIA2019

El Dia Internacional dels Arxius

El Dia Internacional dels Arxius és una jornada promoguda pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), des del 2008, que enguany s’ha ampliat a la Setmana Internacional d’Arxius. Aquesta commemoració té com a principal objectiu conscienciar la ciutadania sobre la importància dels arxius i la singularitat dels documents que s’hi conserven, sensibilitzar els dirigents sobre els beneficis de la gestió documental per al bon govern i el desenvolupament; sensibilitzar el sector públic i privat de la necessitat de preservar els arxius a llarg termini i facilitar-ne l’accés, i promoure i millorar la imatge dels arxius mundialment.